10 Feb 2011

Dahsyat!

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia.


Di bawah ini, ada video tentang kemalangan yang berlaku 3 minggu lepas, kalau kawe tak silap, di Kota Bharu, Kelantan. Kejadian ini berlaku di simpang empat berdekatan Kamdar, Bank Islam dan Bank CIMB.

Sudahkah anda meneliti video tersebut? Pada pendapat anda, apakah punca kecelakaan tersebut?

A. Pemandu itu mabuk.
B. Brek kereta gagal berfungsi.
C. Pemandu gagal dalam percintaan.
D. Jalan licin.
E. Pemandu itu adalah Michael Schumacher.

Mengikut sumber yang sangat boleh dipercayai, iaitu abah kawe, yang merupakan seorang polis trafik di Kota Bharu, kejadian ini berlaku kerana, B. Sudah jelas bahawa kereta itu hilang kawalan. Kalau tak, takde nye mengelak macam tu, tapi yang kasihan, penunggang motosikal yang melambung itu.


Pada mulanya, ada seorang hamba Allah ini mengatakan bahawa C. Namun, setelah bertanya kepada abah, jawapan itu tak boleh pakai langsung! Pandai je buat spekulasi. Aduh.. Mati-mati kawe percaya dengan jawapan C. Nasib baik tak cerita kat orang lain. Abah lebih tahu..


Kemalangan ini boleh dikatakan sebagai sangat bahaya, kerana berlaku di pusat bandar, yang mana jalan begitu sibuk.  Lebih kurang 14 buah motosikal yang diparkir di hadapan Kamdar telah mengalami kerosakan kerana impak kemalangan itu. Bilangan kereta tak pasti pula.. Huhu..


Jawapan E tu memang tak relevan sangat. Michael Schumacher pun tak power macam dulu dah, sebab dah tak dapat kereta yang hebat, dan mungkin dia dah tua kot.


Kesimpulannya, berhati-hati di jalan raya. Janganlah kita menjadi sebahagian daripada statisitik kemalangan di Malaysia, yang agak tinggi. Teringat pula kata Adira AF8 di radio ERA, "Mahukah kita dikenali dengan statistik sebegini?" Tak nak kan? Jadi, jaga diri baik-baik di jalanan, semoga perjalanan anda dilindungi oleh Allah S.W.T.
Kepada yang baru dapat lesen kereta tu, bawak kereta elok-elok. Ingatlah orang yang tersayang.. (macam iklan lak... huhu..). Kepada yang tak dapat lesen lagi tu, kalau anda kantoi dengan polis atau JPJ, memang padan muka anda. Hehe.. Zalim lak rasanya keluarkan statement ini, tapi takpe kot, demi menyedarkan anda semua. Kalau statement tu kasar, maaf ya.
Nukilan si anak polis trafik,
Rashdan Roslan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan