12 Jan 2016

Pengalaman LASIK

LASIK? Mungkin ada yang pernah dengar mengenai LASIK. LASIK atau nama panjangnya Laser-assisted in situ keratomileusis, ialah pembedahan pembetulan penglihatan untuk ralat pembiasan (rabun jauh dan dekat, dan astigmatisme) yang popular dan berjaya di seluruh dunia.

Awalnya, memang ada terfikir nak buat LASIK, tapi masih menunggu masa yang sesuai. Tambahan pula, kerjaya sebagai seorang doktor kelak menuntut saya untuk mempunyai penglihatan yang baik. Sudah lebih 10 tahun memakai cermin mata, sejak Tingkatan 1. Saya berhasrat untuk melalui pembedahan LASIK dengan harapan supaya hidup saya akan jadi lebih mudah. 

Akhirnya masa itu tiba jua, bulan lepas. Sebelum itu, ada tanya salah seorang kawan yang cadangkan saya untuk ke sebuah klinik di Belgaum ini untuk lakukan pembedahan. 

Kawan saya syorkan untuk ke klinik ini, maka saya menurut perintah. Servis yang baik, saya juga syorkan kawan-kawan yang lain untuk ke sini.

Sebelum pembedahan, macam biasa, kena pergi temu janji bersama doktor. Buat pre-check mata dan juga consultation. Syukur, mata saya sesuai untuk dibedah. Bukan semua orang layak untuk buat LASIK tau.

Power sebelum ini dalam 300 untuk kedua-dua belah mata. Teruja juga untuk melalui pembedahan ini, selama ini belajar Ophthalmology, belajar sekali harung, sekarang dah lupa. Dulu masa Ophthal, tak belajar pun pasal LASIK ni rasanya, or else memang saya dah betul lupa.

Syukurlah tak payah tunggu giliran lama, tak sampai seminggu kemudian, pembedahan dijalankan. Masa pun sesuai, kalau tak, tak tahu bila lagi saya akan ada masa sebab selepas ini, memang akan sangat sibuk untuk "berperang". 25 Disember 2015, selepas tamat posting Family Medicine, saya dan 7 orang pesakit lain menjalani perubahan di salah sebuah klinik di Kolhapur, Maharashtra. 100km dari Belgaum. Boleh tahan jauh, tapi tak mengapa, pengangkutan percuma. Saya bertolak seawal 8.15 pagi ke sana.

Dalam pukul 10.00 pagi, tiba di klinik berkenaan. Dapat breakfast percuma, idli dan chai. Tunggu punya tunggu. akhirnya giliran untuk dibedah tiba jua sekitar jam 12.00 tengah hari. Cuak juga! Ok, masuk bilik bedah, doktor akan sapu iodine untuk mensterilkan mata dan selepas itu diberi ubat bius lokal (local anaesthesia) dalam bentuk titis. Tunggu lagi giliran..

Dalam bilik bedah tu, doktor suruh baring atas katil dan kemudian prosedur pembedahan dimulakan. Gementar, cuak, berdebar, ketar, semua ada, sebab sepanjang pembedahan, memang akan sedar sepenuhnya. Jangan risau, tak sakit pun, kalau sakit pun, sakit macam kena gigit semut je. Tambah cuak bila ada bau hangit, bau laser membakar.

Macam ni lah mata saya ketika pembedahan dijalankan. Tak sakit langsung, tapi cuak sebab nampak semua prosedur, termasuklah cahaya laser itu sendiri.


Nak dipendekkan cerita, untuk pembedahan LASIK ini memerlukan doktor untuk buat satu lapisan nipis (flap) kornea, menggunakan laser, Bila dibuka kornea tu, memang kabur pandangan mataku. Tak pernah rasa sekabur itu. Pembedahan hanya mengambil masa kira-kira 10 minit, 5 minit untuk sebelah mata.

Dah selesai pembedahan, memang pandangan kabur, mata rasa berpasir, kering amat. Pedih dia tak payah cerita, sakitnya tuh di mata ini. Doktor ada bekalkan kaca mata ala-ala goggle makmal. Kena pakai goggle tu selama 8 hari. Malulah ana!

Betul-betul selepas pembedahan, berehat dulu sebelum pulang ke Belgaum. Memang mata rasa pedih dan berpasir.


Sebelum balik ke Belgaum, doktor panggil balik dan test pandangan mata. Alhamdulillah, terus 6/6! Doktor tulis preskripsi, suruh dapatkan ubat titis di KLE Pharmacy, Belgaum. Paling terkejut, doktor cakap boleh mandi tapi tak boleh kena kepala selama 8 hari! Maaf doktor, saya terpaksa langgar pantang yang ni. Mana boleh mandi tak bersihkan kepala..

Penglihatan tak pulih dengan segera, tapi secara beransur-ansur. Semakin hari semakin baik, yang penting, jangan lupa titiskan ubat setiap hari. Sila jaga mata anda, nak guna lama. Walaupun langgar pantang larang doktor supaya tak mandi selama lapan hari, tapi masa mandi tu saya tutup mata rapat-rapat, tak beri peluang air untuk masuk mata, or else kena jangkitan nanti, susah!
 
Harga keseluruhan prosedur ini di Belgaum? Dalam Rs. 40,000 atau bersamaan kira-kira RM2700. Kalau di Malaysia, boleh cecah RM6000 - RM7000! Sebab itu, sementara masih ada waktu yang tersisa di India ni, baik buat pembedahan ini.

Alhamdulillah, setelah lebih 10 tahun memakai cermin mata, kini saya kembali bebas daripada kaca mata. Dapat kembali melihat dunia ini dengan luas, seluas-luasnya, sepuas-puasnya. Segala puji hanya kepada Allah S.W.T.


Alhamdulillah, bebas kaca mata. Semoga gambar doktor kacak ini tidak viral di laman sosial. Jangan tak cam saya pula lepas ni.


p/s: kadang-kadang tercari juga mana spek mata, dah terbiasa, padahal dah tak perlu pakai.

Wallahuallam, semoga perkongsian ini bermanfaat buat semua pembaca blog ini.

12 Ogo 2015

FAQs of USM-KLE

..السلام عليكم و رحمة الله و بركات

Salam sejahtera semua pembaca tegar blog ini. Entri kali ini mengenai soalan-soalan yang kerap ditanya atau frequently asked questions (FAQs) mengenai USM-KLE, terutamanya untuk mereka yang kali pertama ingin melanjutkan pelajaran ke sana. Entri ini juga mungkin berguna untuk bakal pelajar universiti-universiti lain di India.

1) Apa barang nak dibawa ke sana?

Macam-macam boleh dik, tapi janganlah bawak tu macam nak pindah satu rumah pulak. (Gurau je)



Bawa benda-benda yang asas macam pakaian dan makanan. Benda-benda lain macam perkakas elektrik, buku-buku, alat tulis, boleh beli masa sampai di India nanti.

2) Kat Belgaum, nak tinggal di mana?

Kita ada hostel khas untuk pelajar USM-KLE. Semua pelajar diwajibkan untuk tinggal di asrama, kecuali kes khas seperti berkahwin. Jangan risau, hostel kita cantik. Kadang-kadang, abang pun confuse, duduk hostel ke hotel..

Hostel ke hotel?


3) Buku kena bawak dari Malaysia ke beli kat India?

Baik beli kat India, sebab buku medik kat Malaysia lebih mahal, dan nanti berat pula untuk dibawa dari Malaysia. Almaklumlah buku tebal-tebal..



4) Kat sana, nak pakai bank apa?

Ramai dalam kalangan senior yang guna Syndicate Bank. (mohon jangan gelak, serious jangan gelakkan nama dia)

Mulai tahun lepas, ramai yang beralih kepada ICICI Bank kerana polisi dan kualiti servis yang lebih mantap. Urusan pembukaan akaun bank akan diselesaikan secepat yang mungkin setibanya anda di India. Akan ada 'senior' yang membantu nanti. Mungkin akan gunakan Syndicate Bank ataupun bank lain, tertakluk kepada kehendak pihak USM-KLE.



5) Macam mana nak kirim duit dari Malaysia ke India?

Boleh gunakan Western Union ataupun boleh buka akaun Maybank 'PLUS'. Untuk pengetahuan semua, RM 12.00 (tidak termasuk GST) akan dipotong untuk setiap transaksi menggunakan Maybank 'PLUS'. Kad ATM dari Malaysia ini boleh digunakan di mana-mana ATM di India yang memaparkan logo 'PLUS'.

Contoh kad Maybank


Selain itu, boleh buka akaun CIMB Bank yang di atas kadnya tertera logo MasterCard dan Cirrus.




6) Cara untuk hubungi orang tersayang di Malaysia?

Kat India, kebanyakan daripada kami menggunakan telco Airtel. Caj yang dikenakan adalah amat murah bagi panggilan dan SMS di dalam India.

Untuk panggilan ke Malaysia (menggunakan Airtel), caj yang dikenakan adalah Rs. 3.60/minit (lebih kurang RM 0.20). SMS ke nombor Malaysia adalah Rs. 5 (lebih kurang RM 0.30). Namun untuk menikmati kadar ini, pengguna mestilah menambah nilai sebanyak Rs. 23 tanpa gagal pada setiap bulan.

Pakej Internet 3G juga amat berpatutan, contohnya untuk 1GB data hanya Rs. 255 (RM 16), 2GB hanya Rs. 455 (RM 28).

Jangan risau, kadar panggilan ke Malaysia amat berpatutan. Boleh gunakan Skype / WhatsApp / LINE dll. sebagai alternatif.



7) Kenderaan di Belgaum?

Di Belgaum khususnya dan di seluruh India amnya, khidmat beca tayar tiga (lebih dikenali sebagai auto-rickshaw atau auto) digunakan secara meluas. Anda tidak perlu tunggu di tepi jalan, anda boleh telefon pak cik driver auto untuk jemput anda walau di mana sahaja anda berada. Kelebihan menggunakan khidmat auto ini adalah khidmat ini mudah didapati. Namun kekurangannya, anda berisiko untuk ditipu jika tidak mahir tentang selok-belok tempat berkenaan.

Nadi pengangkutan utama di India


Selain auto, ada khidmat teksi Ola, lebih dikenali sebagai Ola Cabs. Perkhidmatan yang lebih selesa dan selamat, kian menarik perhatian ramai. Untuk menggunakan khidmat ini, anda perlu memuat turun aplikasi Ola Cabs di Play Store (untuk pengguna Android) atau di App Store (untuk pengguna iOS)

Anda juga boleh menggunakan khidmat bas awam jika anda rela bersesak-sesak di dalam bas awam berkenaan. Untuk ke destinasi yang jauh, boleh menaiki bas ekspress. Ada beberapa pilihan seperti bas berkerusi atau berkatil, berhawa dingin atau tidak.

Di Belgaum juga ada lapangan terbang domestik Belgaum, yang menghubungkan Belgaum dengan Bangalore dan juga Mumbai.




8) Makan-makan di Belgaum macam mana?

InshaAllah, banyak kedai yang halal di Belgaum. Makanan halal mudah didapati. Sedap-sedap pulak tu. (Patutlah ramai seniors naik berat badan bila di sana ya?)

Untuk first year, anda diwajibkan untuk ambil Mess (yakni Dewan Makan). Perlu bayar lebih kurang Rs. 4000/bulan. Lepas tu baru boleh masak sendiri.




9) Belgaum tu dekat dengan Taj Mahal ke?

Belgaum terletak di selatan India, manakala Taj Mahal terletak nun jauh di utara India. Untuk ke sana, anda perlu menaiki bas ke bandar besar seperti Bangalore atau Mumbai dan kemudian terbang ke Delhi dan menaiki bas atau kereta ke Agra dan seterusnya Taj Mahal.

Abang sendiri pun tak pernah sampai lagi di sini. Bulan 11 ini, inshaAllah..


Kalau belajar di India ni tapi tak pergi Taj Mahal, ibarat makan nasi lemak tapi takde sambal. (bukan abang kata, kawan abang yang kata)




10) Kemudahan sukan kat sana OK tak?

Kemudahan sukan di Belgaum boleh tahan, macam-macam ada. Bagi penggemar futsal, gelanggang futsal ada di belakang hostel. Up sikit, kalau nak main bola, ada padang bola tapi jauh sikit, dalam 3km dari kampus.

Gelanggang badminton


Anda bermain badminton sehebat Lee Chong Wei? Gelanggang badminton ada di sana, di Indoor Sports Complex, bersama gelanggang ping pong. Di sebelah Indoor Complex, ada kolam renang, bagi mereka yang suka berenang kuak kupu-kupu atau sebarang gaya yang anda suka.



11) Macam mana nak shopping kat sana?

Sedihnya Belgaum tak ada pusat beli-belah atau mall. Ada pun tempat beli-belah, cuma yang kecil-kecilan je. Paling besar yang Belgaum ada ialah Big Bazaar. Lebih kurang Tesco tapi kecil sikit. Kalau buntu shopping di Belgaum, boleh shopping online. Banyak laman beli belah atas talian, seperti eBay, Flipkart, Jabong, Myntra dan SnapDeal. Nak beli sayur pun boleh online, jangan terkejut!


Sekian sahaja entri untuk kali ini. Kalau ada soalan lagi, boleh komen di bawah, inshaAllah abang cuba balas secepat mungkin. Andai anda perlukan jawapan segera, boleh PM terus akaun Facebook abang.

27 Jul 2015

Tiup Habuk, Sapu Sawang

..السلام عليكم و رحمة الله و بركات

Salam sejahtera, semua. Maaf kerana gagal mengemas kini blog ini dengan lebih kerap. Semuanya gara-gara tuntutan belajar yang amat mencemburui saya untuk berpeluang menukilkan sesuatu di ruangan ini. Mestilah kena utamakan perkara yang lebih utama.



Percaya atau tidak, ini adalah entri pertama untuk tahun 2015. Banyak yang dah berlaku dalam beberapa bulan yang lepas. InshaAllah, saya akan gunakan masa cuti ini untuk kemas kini perkongsian yang berguna.

p/s: alhamdulillah, abang dah bergelar pelajar tahun 5 USM-KLE..