11 Mei 2011

11 Bulan Di PASUM

Assalamualaikum w.b.t, salam sejahtera dan salam 1 Malaysia..


Disebabkan bertubi-tubi pertanyaan mengenai kehidupan di PASUM oleh junior-junior, aku dengan berbesar hatinya nak share la sikit sebanyak gambaran pasal PASUM... Kalau nak citer sume, memang tak habes kot...


Oh PASUM!!


Realiti kat kolej ni takde la semudah dan seindah yang disangka. Memang ada yang manis dan pahit. Jangan risau, bagi aku, banyak gilakkk mende yang best kat PASUM ni... Aku pun nak suggest kat korang supaya sambunglah belajar kat PASUM.


Pada pendapat aku, kenapa PASUM harus menjadi pilihan?


1. Suasana yang selesa untuk belajar
Korang, kalau masuk PASUM tahun ni, dapat bangunan baru. Kitorang pun dengki sebab tak sempat guna. Dengar citer, dalam tu facility memang 1st class.. All in one la kiranya.. Korang cuba pegi usha2 dulu, tengok bangunan PASUM yang baru. Suasana pun kondusif... Kalau hujan tu, sejuk sangat.. Tapi boleh jadi panas giler gak.. Tengah bandar raya la kan...


Bangunan baru kowt!!



2. Kolej kediaman yang terbaik!
Kolej Kediaman Raja Dr. Nazrin Shah, atau Kolej 12 adalah kolej yang paling baru dalam kalangan kolej-kolej yang ada di UM. Kolej ni ala-ala apartment, blok A dan blok B untuk lelaki ade 7 tingkat, dan blok C dan blok D untuk perempuan ada sampai 9 tingkat. Kemudahan kat kolej tu mantap, ada gelanggang futsal, gelanggang badminton, cafe, tasik (biasanya kalau sambutan birthday kat sinilah..).. Kolej ni dihuni oleh pelajar asasi, fakulti dan tak ketinggalan, foreigner. Dalam kolej ni ada lebih 2000 orang, so memang ramai... Kalau masa hujung minggu, memang rasa kosong, sebab ramai yang balik or keluar... Jangan risau, ada lif... Hehe..


Macam apartment!

Tasik KK12....

3. Pensyarah yang berpengalaman
Kat PASUM, ramai pensyarah yang ada pangkat Prof atau Prof Madya.. Majoriti mereka bukan baru setahun dua mengajar, malahan ada jugak yang berusia lebih 60 tahun, masih mampu untuk mengajar.. Soalan pun mereka yang tentukan, apa yang masuk, apa yang tak masuk exam.. Senang la sikit sebab boleh dapat tips atau skop.. Tapi soalan exam tak la semudah yang di sangka. Kalau korang tak dapat catch up apa yang pensyarah duk membebel mengajar, akan ada pula kelas tutorial yang akan membantu korang. Nanti aku cerita dengan lebih lanjut.


4. Lokasi di tengah kota raya
UM kan kat KL, so senang la sikit urusan korang nanti, kalau nak balik kampung ke, nak keluar jalan-jalan, nak beli keperluan harian, dan macam-macam lagi. Yang penting, line henfon penuh tu..... Baik Maxis, Celcom, DiGi, dan lain-lain, no problem! Pengangkutan awam pun lengkap kat sini, so mudah la kalau nak pegi mana-mana...


5. Internet free....
Guna password korang nanti, boleh la log in internet free 24 jam... Kadang-kadang masalah la, tapi kebanyakan masa, Internet ni ok je... 


6. Boleh rasa suasana hidup kat kampus
Kat sini, korang ada sikit kelebihan berbanding kawan korang kat matrik, sebab korang dah rasa environment kampus tu macam mane.. Boleh nampak ape yang korang akan buat masa degree nanti.. Contohnya pilihan raya kampus, korang boleh lihat realitinya kat sini.. Lagipun, kalau andai kata korang dapat masuk U tu jugak masa degree nanti, senang la sebab korang dah tau selok belok U tu..


Dah dengar kan yang best-best? Jom dengar benda-benda yang korang kena jaga-jaga sepanjang kat PASUM nanti....


1. Penyakit 'M', iaitu penyakit MALAS
Sangat bahaya kalau korang ada penyakit nih. Belajar dah la susah sikit compared to matrik, sebab syllabus PASUM lebih detail... Waktu belajar seharian start pukul 8 pagi, habis pukul 5 petang... Dah macam orang keje lak.. Balik tu mesti la penat, walaupun kolej takde la jauh sangat ngan tempat korang belajar nanti.. Petang tu mesti nak riadah atau tidur kan.. Malam baru boleh nak study... Tu pun nak kena siapkan tutorial, lab report... Nak baca benda-benda yang korang tak faham lagi.. Kalau korang tido kul 12 tu kira masih awal lagi... Kalau hujan lak, memang dugaan... Sejuk, sedap tidur kat bilik.. Dah la kalau nak gerak pegi kelas tu kena pakai payung, tu pun boleh lencun lagi....


2. Life yang sangat bebas
Kat UM, transport sangat mudah, kalau korang nak keluar.. Mid Valley dekat giler.. Naik bas, tambang singgit je... Kalau naik teksi, baru habes dalam 5 hengget lebih je.. Kalau nak pegi mane2 pun, senang, sebab ada LRT.. So, kat sini, godaan untuk keluar memang tinggi... Pandai-pandai la korang nak uruskan, so nanti korang ada masa nak blaja lagi..


3. Laptop
Internet free lak.. Keje menghadap Facebook la jawabnye... Movie ngan drama nanti pun kompem akan dapat banyak punyer dari member2 korang... Bila korang tak study, mesti tengok movie atau main game... Dota la, PES la, FIFA la... Kan dah buang masa kat situ.. Kalau nak tengok movie pun, kekerapan tu bertambah biler hujung minggu la, sebab masing-masing duk sibuk nak siapkan tutorial ngan lab report... Tapi ada jugak yang tegar nak stay up sampai 3-4 pagi.. Ikut suka hatilah, janji korang hidup bahagia... Ramai je yang main game memanjang dapat result bagus... Sebab diorang pandai urus masa....


Apa yang korang akan tempuh bila bergelar seorang pelajar PASUM? Mula-mula, bila dah habis sesi pendaftaran tuh, ade la Minggu Haluansiswa (ade jugak yang gelar benda tu sebagai Minggu HELLuansiswa).. Ni kira Minggu Orientasi la.. Nak perkenalkan korang pada suasana kolej, PASUM dan jugak perkenalkan tenaga pengajar kat situ.. Nak terapkan semangat kolej la kat korang... Akibatnya, nanti korang dapat tidur dalam dua ke tiga jam je sehari sebab anda akan disibukkan dengan lagu-lagu dan cheers or sub yang korang kena hafal, dan hafal, dan hafal lagi!!! Kena berjaga sampai pukul 2 pagi tau, sambil buat mende tu.. Setakat kena psycho ngan PP (Pembantu Pelajar) tu biasa laa...  So, prepare ur mind sebelum korang tak tahan.. Pukul 6 pagi dah kena kumpul untuk senaman pagi.. Walaupun minggu tu sangat stress, tapi fun jugak sebenarnya.. Bila lagi nak rasa macam tu... Ada jugak antara korang nanti yang kena buat persembahan bila malam last nanti... So, sape nak mengelat buat persembahan, jangan tulis bakat korang kat borang nanti... Boleh jadi penonton je.. :)


Lepas tu, bermulala cabaran sebenar.... Kuliah start, lepas 2 minggu, tutorial ngan amali pun mula jugak... Kalau korang amek Asasi Sains Hayat macam aku, korang nanti belajar 4 subjek, yang akan dipecahkan kepada dua... Campur English, nanti ada 9 paper untuk satu sem... Tutorial lak, nanti akan disusun ikut korang punyer English proficiency.. Kalau Hayat, ada Hayat 1 ngan Hayat 2... Group besar tutorial pulak, masa aku ada N, P, R, S, T, U, X, Y, Z.. Dalam satu group besar tu, pecah pada 3 pulak... Contohnya N1, N2, N3.. Dalam satu group ada lebih 20 orang... Group korang akan kekal sepanjang pengajian kat PASUM (kalau takde orang keluar la).. Memang korang akan jadi rapat giler dengan budak tutorial korang... Macam aku, sayang group R2... :)


Amali or lab pulak, duration dia 3 jam, memang nampak lama, tapi kadang-kadang tak cukup masa, especially peringkat awal-awal nanti, memang rushing... Kalau korang ader masalah nanti, korang ada abang2 or akak2 demonstator yang akan tolong.... Biasanya diorang tengah buat Master tu.... Kalau macam experiment Kimia kan, korang kena buat sendiri, kadang-kadang je boleh share... Apparatus tu semua ada sorang satu, dalam loker masing-masing.... Bolehla berangan jadi saintis jap...


Antara katak yang menjadi mangsa...

Tikus pun jadi mangsa....


Bahan-bahan kimia...


Boleh ke korang timbang tepat camni?? Ade bran?? Hehehe...

Kalau nak kira markah untuk paper nanti, kalau untuk Bio, Fizik, Kimia :


Final exam - 60%
Mid-sem exam - 20%
Tutorial - 10%
Amali - 10%


Math :


Final exam - 60%
Mid-sem exam - 20%
Tutorial - 20%


Korang jangan main-main lak biler kat PASUM tu, sebab nasib korang belum tentu lagi.. Aku pun belum tentu jugak, sebab masa aku tulis mende alah ni, aku tengah tunggu result jugak... First sem dapat 3.44 je...


Kat PASUM ni nanti, ada jugak aktiviti sikit, tapi tak macam kat sekolah dulu la, bertimbun-timbun... Banyak fokus pada belajar kat sini... Yang big event nye nanti ada Jogathon PASUM, English Week dan jugak Malam EMAS... Malam EMAS la yang best, sebab boleh makan sedap-sedap.. Hehe.. Masing-masing, tak kira laki or pompuan, masa tu la nak bergaya or nak melaram.. Macam batch aku, diorang buat kat PICC.. Grand giler la tempat tu.. Walaupun bayar 100 hengget...


Grand giler...


Aktiviti kolej ada banyak jugak, macam Fiesta Rumah Terbuka Kolej 12 (Frenster 12), ceramah, kempen, banyak jugak lagi kalau nak citer... Tapi life tu fun la.. Saranan aku, kalau nak aktif sangat dalam aktiviti kat sana, make sure jangan diabaikan study tuh.. Kalau korang dpt 4.00 masa first sem, n aktif dalam koko, ada chance nak dapat Anugerah Pelajar Emas masa Malam EMAS nanti.. Kalau boleh, biar balance la.. Tapi kalau untuk isi markah koko masa nak apply UPU lagi sekali, rasanya macam dah cukup je, kalau korang masuk Jogathon PASUM je.. Sebab boleh pakai lagi aktiviti korang masa Form 4 ngan Form 5....


Kat sini, satu bilik, ader 2 orang.. So, kalau korang nak duduk ngan member korang, make sure korang set dulu la ngan kawan korang... Kalau nak duduk bilik dekat2 pun boleh jugak... Datang sama2 nanti biler nak daftar bilik.... Kalau korang terdapat roomate yang korang tak berkenan, boleh jugak tukar nanti... Tulis surat kat kolej... Tapi better yang korang dah kenal lama la... 11 bulan kan nak duduk sama2... Kalau dah kenal, persefahaman tu adelah... Kat kolej ni ada balkoni jugak, jangan lompat taw, nanti boleh jatuh, mati!! Macam last year, ade kes orang mati, jatuh dari balkoni dari tingkat 5... Kalau korang ade bran nak lompat, lompat la kalau rasa dah lame hidup.....


Ni pintu bilik aku dulu..


MUET lak nanti korang ambik masa bulan 11.. Kalau nak tukar pusat exam, bagitau awal2 kat ofis PASUM... Macam aku tahun lepas, tak sempat, so terpaksa la exam kat UM... Burn seminggu cuti sem aku.... Kat PASUM, diorang ada buat kelas persediaan untuk MUET... So, tak payah susah payah amek kelas kat luar sana... Korang ni kira beruntung la...


Harap korang dapat control la diri korang masa kat PASUM.. Janganla leka sangat kalau study tu.. N jangan jadi ulat buku sangat... Takde life nanti... Nanti menyesal!! Enjoy la hidup kat sana... Best sangat-sangat.... Ni peluang yang korang ada untuk stay kat UM, walaupun mungkin hanya untuk peringkat asasi.... Macam aku, dah rindu UM ni.. Kawan-kawan aku best giler!!! Nak sebut ramai lak...  Gunakanlah PASUM sebagai tempat untuk mematangkan diri korang.... Akhir kata, selamat maju jaya.... :)


Semoga dapat 4.00 flat untuk sem 1 dan sem 2!!

Bekas pelajar PASUM,
Rashdan Roslan

184 ulasan:

  1. wow..good.mmg best dok asasi nie...tp sme jew dgn matrik...huhuh...

    BalasPadam
  2. jauh beza la dgn matrik. matrik mcm skolah. bnde yg nk belajarnye banyak, tapi tak mendalam. lain tu

    BalasPadam
  3. haha. duk pasum mencabar laa. matrik ada kokum tapi pasum ada midvalley. haha. pandai2 la kuatkan iman. pastu stdy pun concentrated.. matrik dilute je.

    BalasPadam
  4. asasi TAK sama macam matrik.... dari segi isi kandungan belajar la... especially fizikal, sbb byk lagi subjek yg diorang belajar.... tapi asasi setaraf ngan matrik...

    BalasPadam
  5. syafiq s : mmg mencabar jasmani dan rohani serta kekuatan mental... hehehe... mid valley sgt dekat, kalau nak keluar tu nmudah sangat2.... nanti boleh naik muak tau tak asyik pegi mid je... huhu

    BalasPadam
  6. Matrik len lagi senang!!

    BalasPadam
  7. best gilakk woott2

    BalasPadam
  8. yup, diakui memang matrik lagi senang.... tapi asasi lagi byk benda yg best!!

    BalasPadam
  9. yes, best gilakkkk!!! gilakkkk pun tak best cam kat PASUM woot!

    BalasPadam
  10. Matriks ayam je..haha

    BalasPadam
  11. takde la.. matrik same je, takde ayam pun... elok ape..

    BalasPadam
  12. wo! nice entry.. pasum memg terbaek!! :)

    BalasPadam
  13. very detail
    yup PASUM mmg terbaik :)

    BalasPadam
  14. nadya : thanx atas pujian.. akan banyak lagi entrri yg better than this lepas ni, insyaAllah, akan cube tingkatkan kualiti...

    BalasPadam
  15. rajin gile kau rashdan.nah tambah satu lg masalh.relationship.mslh paling common stdnt pasum lelaki n perempuan.pndi2 la elakkan ye:)

    BalasPadam
  16. thanks 4 the info ! he
    cepatttt next entri pulak :))

    BalasPadam
  17. anonymnous : rajin ke?? ntah nape, aku besar hati nak share ngan diorang.. kesian lak, takut blur nanti masuk.. macam aku dulu tak sempat tanye senior.. emm.. masalah relationship ek..? nanti aku panjangkan hal ni dlm next entry...

    BalasPadam
  18. ainza : same2.... nanti ade la beberapa entri lagi pasal PASUM ye... tunggu..

    BalasPadam
  19. harga makanan kt pasum mahal x?nk jimat dwet nie kalu blh..hehe.maklumlah org kte kt kl sume mahal2..

    BalasPadam
    Balasan
    1. mknan kt KL sme je dbndingkn dgn negeri2 lain...xtau lahhh mngkin kafe die mhal...tp yg pnting hrge mknan KL standard k...huhu

      Padam
    2. kafe dia agak murah.. kalau kat luar tu sedikit mahal..

      Padam
  20. mintak nk share ye...terima kasih!

    BalasPadam
  21. harga makanan kat pasum takde la mahal sangat kalau nak dibandingkan ngan tempat lain... tapi kena berpada-pada la.. takut terlebih amek lauk, dah kena charge mahal lak...

    BalasPadam
  22. yeah! yeah! yeah! I like this ! baru rasa meriah nak masuk PASUM :DD

    BalasPadam
  23. wahh..i like.
    thumbs up 4 u
    x sbr nk msk pasum..

    BalasPadam
  24. nk tnye la..
    kre kn sume student asasi sn hayat n fizik tggal kt kolej 12 tu ye??

    BalasPadam
  25. Padat gila. Thank you thank you! Rasa semangatnya nak pi UM. Cuma satu la nak tanya, kalau habis buat PASUM, kita boleh guna result tu untuk apply pi overseas tak?

    BalasPadam
  26. rasenye boleh je.tp kne apply sndri.n tgk requirement U yg diapply tu,trima tak result malaysia matriculation.klo trima ok la.n then,scholar kne crik sndri.jpa xde piln tok after matrix,sume utk lpsn spm.susa gk nk cri scholar nak support undergrad stdy oversea after mtrix/pasum.try cari dlu.mostly,offer local U after matrix/pasum

    BalasPadam
  27. just nak wrning la kn.blaja pasum mmg lagi susah sbb lg detail n maths pulak mcm ausmat.lg detail dr mtrix/asasi uitm.but then,ble nak apply ape2,pasum ni diletak setaraf dgn asasi uitm/matrix.dorg xbezakn pun,pdahal syllabus beza.cm xaci la kn.hurm.make a right decision :)

    BalasPadam
  28. salam...first of all,thanx 4 d exciting info n pictures! i know it,PASUM is d right choice! rase x sabar je nk masuk PASUM...em,nk tnye satu je,macam mane ye kalau kita ni type of 'lambat tangkap'?? misalnye mase lecturer tgh mengajar 2,kita msih x boleh nk faham ape yg diorg ajar..maybe lam semggu,2 mggu lps 2 bru kte faham..cmne ek nk cope mslh ni?? thanx~

    BalasPadam
  29. x yah masuk pasum la..nnt korg menyesal...haha

    BalasPadam
  30. haiqal hazwan : hehehe... selamat maju jaya....

    BalasPadam
  31. anonymous : thank u 4 da compliment....

    BalasPadam
  32. semua pelajar PASUM, tak kira hayat, fizikal, or alam bina stay kat KK12.. nanti campur ngan dak2 foundation jepun, dak2 degree ngan foreigner...

    BalasPadam
  33. aimi rashid : thank u... rasanya boleh je guna result tu.... tgk requirement scholarship la... n tgk u mane yg nak amek...

    BalasPadam
  34. pasum mmg best tp blaja susah brbanding matrik n asasi uitm..so kalau nak masuk mmg kene get ready betul2 kalau x nnt nyesal je..bek masuk matrik..huhu

    BalasPadam
  35. yup, kalau ade pun, utk local u banyak laaa...

    BalasPadam
  36. mmg x diakui, di PASUM ni kne ready mental n fzikal, tp jgn prnah kite rse mnyesal klu x dpt result bgus kt PASUM ni (bcoz 1 of da reason yg kte mnyesal msuk cni adelah result yg x brape ok). kite cube pndg dr sdut yg positif,kt PASUM ni lah yg mnegajar kiter erti b'sungguh2 dlm mncpai target dan semagat untuk terus mnjadi lebih baek dalm pelajaran. jd, ttntu ade hikmahnye klu result kiter baek ke tidak. hanye Allah yg thu mne yg terbaek.

    BalasPadam
  37. lupe lak nak warning... math mmg susah... susah giler.. kalau korang rasa add math dulu pun da susah, yg ni lagi berlipat kali ganda lagi susah...

    BalasPadam
  38. kalau lambat tangkap, tu masalah.... sbb kat sini, smuanya cpat giler... ngajar pun cpat giler.. kadang2 tak sedar yg dah sbulan rupanya... believe me... takpe, kalau boleh, rujuk tutor, kawan2.. kalau ader extra effort, pegi la bilik pensyarah... tapi tolong hindarkan masalah lambat tangkap tu... bahaya!!!!!!!!!!!

    BalasPadam
  39. masuk pasum... nyesal tak nyesal tu depends on condition la.. kalau kau blaja elok2, tak nyesal nye.... kan kan?

    BalasPadam
  40. yup, mmg pasum ni susah dlm blaja.... tapi kalau sanggup nak amek risiko, masuk la pasum... jgn risau, takde la seteruk yg disangka.....

    BalasPadam
  41. mmg x diakui?? btol3, jgn nyesal kalau nnti dpt result tak mcm yg diharapkan.... sbb pasumlah medium yg ssuai utk sediakan diri utk masuk u mase degree nanti... kehidupan yg sgt sgt sgt dekat ngan university life.... nak nyesal buat ape nye, tu langkah yg kita pilih.. kalau nak undur balik, undur la.. tapi ingat, korang da rugi setahun.... result baek tak baek, tu ketentuan Allah... Allah nak tunjukkan jalan la tu utk korang.... korang kena percaya dan yakin je... tapi usaha tu penting beb!

    BalasPadam
  42. sape yg meng 'komen' pasal matrik lagi senang tuh.. erk.. korg student matrik kew ? :) btw bile exam soalan lecture yg buat or KPM ? ..

    BalasPadam
  43. hAIsh,..rsE gErun pLak nk mAsok t,,..ahaha,,..apE2 powN thaNkz ea fOr tHe InfOrmaTion,,.~~

    BalasPadam
  44. All the best to bdk bdk yg akan masuk pasum :)
    pandai2 bawak diri, insyaAllah korg boleh. n that doesnt mean kene skema kt pasum ni :D
    -ex pasum :D-

    BalasPadam
  45. mazni maz : perasaan gerun tu salah satu bentuk ujian drpd Allah... cubalah untuk counter perasaan tu, dan ur life in PASUM will be fine! :)

    BalasPadam
  46. betul tu, tak payah skema sangat lah!!

    BalasPadam
  47. kalau kat PASUM, lecturer yg buat soalan.... kalau matrik, depends on KPM la...

    BalasPadam
  48. thankz weyh.. aq masuk UM tahun ni.. tp asasi sains fizikal la.. minx copy tau.. informasi untuk kwn2..

    BalasPadam
  49. thankz 4 da inf0...it's g00d 4 all the students that will register s00n...

    BalasPadam
  50. tanx alot rashdan..... huhuhuhhu

    BalasPadam
  51. urmm,,,asrama PASUM ade iron x??? hehehe...or kne bwak sndri???

    BalasPadam
  52. my pleasure.. :)
    this is like a responsibility for me to share my life in PASUM....

    BalasPadam
  53. daniel hariri : sama2... good luck deh kat PASUM!

    BalasPadam
  54. first of all, jgn la panggil asrama... bkn sekolah lagi dik oiii... emmm.. sbnryne, pada prinsipnya mmg tak bleh bawak iron... tp bwk je, pastu sorok la.. hehe.. iron dah disediakan dlm pantri.. emm.. esok sy akan cerita pasal kolej 12 pulak ehh...

    BalasPadam
  55. abqari : kalau nak cari info pasal sains fizikal, try la google, cari blog ex-pasum yg amek sains fizikal.... sila2 la share ngan kwn2 ye... :)

    BalasPadam
  56. wah, cam best aje. tak sabar nak masuk PASUM cenggini :) yeah !!! thanks for the info :)

    BalasPadam
  57. lgi xsbar je rse nk g...haha.byk godaan dowh:p
    hrp2 bleh survive..aminn~
    btw,,thanx for the info..sgt berguna^^

    BalasPadam
  58. salam,hmm, cam best je.thnx 4 de info*same cam cik AF.hoho~ minx share.:)

    BalasPadam
  59. haikal hazwan : mmg meriah pun.. hehe...

    BalasPadam
  60. yup, smua bebudak PASUM stay kt sana...

    BalasPadam
  61. aimi rashid : boleh je rasenye, tapi kena lepas syarat la, utk sesetengah biasiswa, sbb terhad utk level asasi...

    BalasPadam
  62. kalau ade problem lambat tangkap, sangat BAHAYA!! sebab tempoh pembelajaran singkat giler..... so, nak tak nak, kena cpat tangkap, kalau nk pointer tinggi...

    BalasPadam
  63. ape lak tak yah masuk PASUM?! huh.. :P

    BalasPadam
  64. sth in the making : ingat2 la godaan2 tu.. pandai2 la jaga diri...

    BalasPadam
  65. em, nk apply jpa tyme first degree kne bpe? n tuk dptkan tmpt kt UM mse degree kne bpe pointer? *asasi sains fzik

    BalasPadam
  66. nk apply jpa mase first degree tak sure la.... kalau nak masuk UM, pointer mesti la tinggi... tak sure la brape...

    BalasPadam
  67. seriously..bez gler!!
    tp tkot pown da gak..cobaan..

    BalasPadam
  68. wan nurazlini... belajar kt mane2 pun susah.. hehe

    BalasPadam
  69. lepas orientasi ada boleh balik umah tak ?
    macam kat uitm puncak alam... hee

    BalasPadam
  70. boleh je nak balik pun....
    kalau nak balik tiap2 hari pun boley..
    tp klas kene dtg la...

    BalasPadam
  71. klau utk bdak asasi hyt, lecture nanti dibuat di dewan mana & klas tutorial pula dibuat dimana?? -thx-

    BalasPadam
  72. lecture dibuat di pusat asasi sains la.. tp tak pasti sama ada bangunan baru boleh guna dah ke blom...

    BalasPadam
  73. alah, matriks asasi more or less same saja kot. Just asasi ni gempak sebab U kan. Matriks syllable lagi banyak kot. banyak budak matriks belajar pasum takbelajar. and matriks kena both sem 4 so that TPNG 4,, while pasum not necessary both sem 4, but still boleh TPNG 4. and for my course, MBBS UM, most pasumian macam terkejut and tak score. i didnt know why. supposely dah biasa kan dengan U? sedih. So, dapat mana pun, takkisah. just belajar. in fact the most brilliant students in my course is STPM students. Facilities? mm, mmg pasum best since UM mmg best. But, yang penting macam mana korang belajar, not where you belajar. take note tu junior. jangan bangga diri, be humble. okayy?

    BalasPadam
    Balasan
    1. anon... lagi proper kalau taruk nama kan?

      yup, more or less sama saje. tapi ade ke saya suruh jangan masuk matrik?

      mybe awak ingat saya provoke ni kan. tapi bukan.. jangan salah faham, ini untuk orang yg berminat aje, tau.

      ade je syllabus yang matrik tak blaja, pasum blaja, n vice versa.

      n kenapa nak tunjukkan yang budak pasum ada masalah kat dlm MBBS UM tu? ada lah tu faktor lain, cuma kalau masuk asasi, anda dah dapat bonus sebenarnya, sebab setahun extra dalam suasana kampus. sekurang-kurangnya, kalau anda ditakdirkan masuk U yang sama, anda ada kelebihan dalam selok belok U tu.

      STPM students mmg excel, same goes to my course. sebab diorang lebih banyak belajar, dan jugak lebih independent.

      yes, result matters. bukannya di mana tempat kita belajar. kalau duduk pasum, dapat pointer ala kadar je, tak guna jugak kan. n i always be humble, tak pernah pun berlagak sebab asal dari pasum, ok? at the end, kita sama aje, just sejarah je yg membezakan.. yang penting adalah masa hadapan..

      jangan marah2.. matrik atau pasum, masing2 ada kelebihan.. takde benda yang sempurna dalam dunia :)

      Padam
  74. btw password tu dah lama takle pakai tau!

    BalasPadam
    Balasan
    1. ok.. noted. i've updated the content of this entry.. thanks a lot!

      Padam
  75. byk kenangan kat pasum ni. masa gua dulu duduk kolej 11 lg...

    BalasPadam
  76. Haha.. Entah macam mana boleh terlanding dekat sini.. Google MBBS UM keluar PASUM pulak.. Zaman saya naik basikal dari kolej 11 ke dewan kuliah.. Budak-budak sekarang seronok, kolej 12 kira dekat dah tu.. Huhu.. Apa pun, PASUM memang satu part memori indah dalam hidup.. Seronok belajar dekat sini.. :D

    Sekian, ASASIAN 2005/2006.. Hihihi.. :p

    BalasPadam
    Balasan
    1. ooo.. super senior datang mendarat di blog ni... seronok kan belajar kat PASUM? rindu jugak kat PASUM.. Salah satu babak kehidupan yg sukar utk dilupakan :)

      Padam
  77. Assalam bro, saya student lepas SPM 2011. alhamdulillah results spm sye melayakkan sye utk msuk ke asasi. skrg ni sye keliru utk pilih asasi um ataupun uitm. bercdgnye nk buat medic la utk degree insyaAllah. mula2 dh plih um dh, tp hr tu pergi sekolah, ustazah tu ank dia uitm dpt 4flat, tp senior sye um dpt 2.++ je. mmg dgr ramai ckp budk uitm lg boleh scre dr budk um. trus jd berbelah bhg. mmg sye akui mungkin sbb die ade mslh sendri (xblaja,mslh fmly)org ckp uitm punye asasi sng skit sbb malay kan. nk tlg malay katanya. tp kalau ade usaha boleh je kan? tk kisah la mana2 belajar. ada apa2 pndgn tak? and bro kata 1st sem 3.44 eh? dpt ambik medic juga?? bestnyaa!

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm... keliru dalam membuat pemilihan ya.. macam ni la, adik kena ingat, takde benda yang sempurna dalam hidup ni. masing-masing ada pro dan kontra. sama jugak dengan PASUM dan asasi UiTM..

      memang diakui, situasi yang adik dengar tu berlaku. atas faktor apa, itu saya tak pasti. mungkin sistem penggredan di UM lebih tinggi, menyebabkan ramai yang tak dapat skor, dan akhirnya dapat result yang kurang memberangsangkan.

      tapi, kena fikir jugak, kenapa ada orang dapat 4.00 jugak di UM? bukan seorang dua, tapi lebih 200 orang yang dapat 4.00. bukan kuantiti yang menjadi ukuran, tapi kualiti itu yang penting.

      belajar di mana-mana pun, kalau tak berusaha, dapat juga keputusan yang tak seberapa. namun, jika setelah berusaha, masih tak dapat apa yang dihajati, anggap sahaja itu ujian daripada Allah S.W.T.

      macam ni lah, fikir masak-masak, buat kajian betul-betul, masih ada masa sebelum permohonan UPU tutup kan.. kalau susah jugak, seelok-eloknya buat solat sunat istikharah, semoga ditunjukkan jalan yang patut diambil. insyaAllah :)

      Padam
  78. wow! makin faham tentang asasi um nie...thanks a lot..saya ingat nak mohon asasi sains kat um, tapi rasenye susah kot nk dpat..coZ, most kite tw kan, budk2 yg excellent akn dpilah..persaingan makin sengit...hoho..sye 6A, mcm pass, pass...huhu..nmpaknye terpakse berharap dpat matrik..bru tw beza mtrik dgn pasum...:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. alhamdulillah la kalau ada kebaikan daripada baca isi kandungan blog ni.. :)

      apply je dik, letak sekali dengan UiTM kalau betul-betul minat nak masuk asasi..

      tapi, kalau tak dapat masuk asasi pun, jangan sedih, sebabnya asasi dengan matrik adalah setaraf. untuk kemasukan ke IPTA nanti pun, kena compete jugak.. pendek kata, masuk asasi atau matrik sama sahaja.. cuma kena berusaha bersungguh-sungguh untuk dapatkan pointer semaksimum mungkin...

      good luck wawa nur! :)

      Padam
  79. hye ! kalau na jadi doktor lah kan , wajib ! mesti ! harus ! dapat 4.0flat ke ? buda baru lepas SPM* . hahahah xD !

    BalasPadam
    Balasan
    1. hye... bukan la wajib.. tapi kalau dpt 4.00, tu macam kelebihan la..

      Padam
    2. OWHHHH~ tapi ! pointer brape yer yg kena tendang ? ? heee~ ^^

      Padam
    3. takde istilah tendang-menendang kat PASUM.. cuma kalau dapat pointer rendah, susah nak masuk kos yang mantap nanti...

      Padam
  80. cam best je pasum ni.....

    BalasPadam
  81. memg semua kos kt pasum ni in english erk?

    BalasPadam
  82. muet kene band brape kt pasum2?? paling minima....kalu exm pom memg xleh jwb in bm laa ye??

    BalasPadam
    Balasan
    1. takde band yg minimum pun.... kalau nak masuk medik, band 4 la... exam, boleh je nak jawab ikut BM, cuma takut bercelaru la, sebab kita belajar dalam BI kan... up to u :)

      Padam
  83. nk tanye... asasi alam bina ni mcm mane?? bljr2 ada kaitan dgn fzk jgk ke?? :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. asasi alam bina ni untuk persediaan ke arah architecture... nak jadi quantity surveyer ngan urban planning pun boleh...

      ada kaitan dengan fizik jugak..

      Padam
  84. asasi alam bina ni xbyk teori sgt kn?? kbnykan masa dy bljar luar clas kan? :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. EX - ALAM BINA28 Mei 2012 2:13 PTG

      salam.. nak citer sikit pasal alam bina ni. if sem ptama kita akn belajar fizik, chemis, economy, environmental studies, ni belajar kat pusat asasi.

      then kita jugak ada subjek graphic communication. kelas ni lah korg nk mncurah idea2 kreatif korg tu. subjek ni belajar kat Fakulti Alam bina.. so korg akn rasa la pengalaman belajar betul2 kat fak. n betapa korg akn nmpk comel sngt, sbb korg je yg muda..yg lain kat fak tu semua degree or master kan. kelas ni.. sekali debuk 5jam.haha.. tp ada lunch break la. biasa bdk alm bina ni blagak kaya..pg fak naik cab (dlm rm3-4) naiklah stu cab 4org. so sorg xsmpai singgit.. tp ada jugak yg rajin bjalan kaki.. tp kena bpanaslah. normally balik semua jln kaki. sbb dh xpns kn.. n biasa g kelas ni kena bwk drawing board yg size A2. subjek ni zmn akk n senior2 dulu ktorg kne buat video animasi, mcm nk nangis rasa. biasalah..bljr mana2 pun ada yg susah ada senang kn.

      pstu kita akn jd mcm bdk RPKJ, ada kelas hari sbtu. ni pun debuk 5jam. ni sbjek studio. bljr lukis pelan..ala2 arkitek la.. pergghh! sbjek ni memng tough! bg yg x penah tlibat dgn dunia architecture la, mcm akk ni.haha..selalu je bdk alm bina x dpt tido sbb nk siapkan draughtmanship. tutor n lecturer pulak import dr utm. (zmn akk dululah)

      then time exm 1st sem, korg akn dpt borg which is korg kena pilih korg nk smbung aliran design ke aliran non design untk sem2 sterusnya smbung degree nnt. bg yg xnk n xmmpu nk smbung dunia melukis ni pilihla non design. xyah lukis2 dah. but still related in dunia pmbinaan. cth mcm QS n EM untk degree nntlah. tp tengok result jugak, if mintak design but result xcukup bgus, xdenya dapat.. tp kalu nk sngt boleh je. mohon. buat surat. bolehla tkr aliran.. if spe dpt design tu, smbunglah lukis2 n projek2 ni (of coz tougher thn 1st sem). yg memang nk jd architect tu,pilihla aliran design. so between 2aliran ni, ada kelas yg both aliran ambil, ada yg lain2 ikut aliran.

      tp satu kelebihan pelajar alm bina.bdk hyt fizikal pun xde kelebihan ni. yg mana tmpt korg kat FAKULTI ALAM BINA UM dh ada. cuma syaratnya pointer akhir korg kne cukup syaratlah dgn requirement. xperlu risau nk berebut tmpt dgn bdk2 stpm o mtrik. sbb tmpt kita mmg dh sedia ada.kita xde apply UPU lagi. mmg nama kita xde dlm sistem UPU tu. tp if ada yg pointer xcukup untuk masuk alm bina UM, pihak ofis akn tlg dptkn tmpt ke fak lain but still in UM yg boleh terima pointer korg tu.

      maaf terpnjg pulak comment ni. just want to share.. :)

      Padam
    2. wah..... panjang2 pun takpe, tambah lagi info kt sini utk kesenangan generasi depan... hehe... sorry sbb tak sure pasal alam bina ni, sebab saya ex-budak hayat.. hehe... terima kasih daun keladi =)

      Padam
  85. Saya nak tanya mcm mne nak apply PASUM n apa kelayakan utk msuk PASUM

    BalasPadam
    Balasan
    1. apply PASUM melalui UPU....

      kelayakan berbeza ikut kursus... tak pasti sangat kelayakan yang tepat tu... cuba buka website Kementerian Pengajian Tinggi, mesti ada kat sana..

      Padam
  86. mmmm.....
    best nyer nengok asasi UM nih....
    minat sngat2....
    7 mei nih leh la tau kputsan nyer...
    mintak2 dpt....
    amin...
    doakan...
    nak sangat....
    hehehheeee....

    BalasPadam
    Balasan
    1. insyaAllah... mudah-mudahan dpt la belajar kat PASUM.. amin :)

      Padam
  87. Terbaik bro posting pasal pasum nih. aku dlu pun pasum gak, batch 09/10. Rindu doh UM. Kalo blh masuk pasum balik pn aku sanggup. :P
    skrg ni aku sambung kt USM jer...huhu~

    BalasPadam
    Balasan
    1. oh.. kiranya senior la ni... hehe.. sama la... USM gak yg sudi terima aku.. ekeke =)

      Padam
  88. thanks for the infos.dpt pasum jugak.hayat jugak.hehe.tapi mcm tak pasti nak masuk ke tak =D any advice? thanks in advance~

    BalasPadam
    Balasan
    1. tahniah la dapat PASUM.. advice nye, jangan malas! push dari hari 1st masuk sana, dan jangan leka... semangat kena kuat.. jangan menyerah =)

      Padam
  89. I also got science hayat di UM 2012/2013..and now tgh mngkaji which is better eitheir PASUM or Matriculation...

    *cuba renungkan kejap, after asasi and matrik kan kita kena apply upu lain depends on pointer last semester..
    tpi asasi um much tougher than matric..then,how come?..mcm xadil je...
    kan?..=)

    BalasPadam
    Balasan
    1. mana2 benda pun takde yang sempurna... masing2 ada risiko yang tersendiri... cuma bagi abg, PASUM lebih memberi pilihan... sebab pengiraan gred tu.. walaupun tinggi grednya, tapi kalau 1st sem tak dapat 4 flat, then 2nd sem dapat 4 flat, pointer overall boleh dapat 4 flat.. tapi benda mcm tu takkan terjadi kat matrik...

      Padam
  90. UM RANKING DALAM MALAYSIA NUMBER BAPE...RANKING PALING BARU SEKALI

    BalasPadam
    Balasan
    1. UM 1st kot.. tapi ada jugak yang kata USM.. tak sure la... ape kaitan? belajar kat mana pun sama aje.. kalau malas, rendah jugak resultnye... ponder that =)

      Padam
  91. Saya dapat asasi sains hayat kat UM jugak..nk tye, since 2org lm 1bilik, bilik air dlm bilik ke luar bilik?
    Phtu, satu lg, kn lepas hbs assi tu kne mitak upu smula..ramai org kte assi UM pyh lg dri matriks dgn UITM..jd xadil la?? Bdk UM lagi pyh la nk dpt pointer tgi?

    BalasPadam
  92. kalau nk tukar sains fizik ke sains hayat boleh x???

    BalasPadam
    Balasan
    1. insyaAllah boleh... masa minggu haluansiswa nanti..

      Padam
  93. whoaa~~ thanx ya for the info!! tak sabar rasanyer nak pasum nanty..hehe:D

    BalasPadam
    Balasan
    1. my pleasure =)

      selamat masuk PASUM ye... blaja betul2, jgn main2!!

      Padam
  94. Kalau bagi perempuan, mmg kena pakai baju kurung je eh? Tak boleh pakai jeans and tshirts? Cuak nk masuk ni pasum ni. Hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. pakai pakaian yg sopan... tak semestinya baju kurung je.. nak pakai seluar pun boleh...

      Padam
  95. masa mggu hluansswa2...ada yg ckp kena rgging smpai pkul 2 pagi..btul ke? sape yg rgging2?? n aktvti ape yg d lakukan smpai pkul 2 pg?? n totally kt pasum ni..stdy n komunikasi in english ke??

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang betul tak tidur sampai pukul 2 pagi.. tapi tu bukan ragging namanya... it just that, it is orientasi... jgn kata ragging, sbb nanti anda akan terhutang budi, sebab benda tu la yang akan bantu korang bina kebolehan utk stay up sampai lewat untuk study.. itu semua fasilitator yang bertanggungjawab, nak lepas pukul berapa, atas budi bicara mereka..

      kat pasum ni, belajar dlm english.. komunikasi bebas je... :)

      Padam
    2. btw,,,tenkiuu so much ats inform tersbut..ianya sgt berguna :)

      Padam
    3. my pleasure... :)

      feel free to ask me some other questions okay =)

      Padam
  96. HAI..BEST GAK AN BLOG NI..SKURGNYA DPT GMBRAN YG JLAS..ANA MAU TYE..MGGU HALUANSSWA NI BRAPE MGGU?? APE ANTARA AKTVTI2 YG DI LAKUKAN?? SEKIRANYA KITA DAH MSUP PASUM DAN KITA NK KLUA SBB NK SMBUNG PGJIAN DI TMPAT LAIN BLEH KE??
    BLEH TRGKAN?? ;=)

    BalasPadam
    Balasan
    1. minggu haluansiswa ni seminggu aje... antara aktiviti macam pendaftaran, belajar cheers, sesi suai kenal dalam kumpulan, taklimat mengenai pemberlajaran di pasum dan macam-macam lagi.. tapi insyaAllah menyeronokkan, walaupun agak penat..

      sekiranya dah masuk PASUM tapi tetiba dapat offer yg lebih baik, boleh aje nak keluar... jgn risau..

      by the way, terima kasih atas pujian.. rajin2 la singgah sini ye :)

      Padam
  97. hye,thnks 4 the info,really helpful.bru rase smgt cket nk msok pasum.tapi hrp sgt dpt tukar cos dr sc fizikl ke sc hayat

    BalasPadam
    Balasan
    1. u're most welcome.. nanti cuba tanya masa minggu haluansiswa pasal nak tukar course ni...

      Padam
  98. assalam..nk tanya,,padang bola ada dak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm... padang bola ade je... kata dlm UM... huhu

      Padam
  99. Thanks 4 da info.huh takut plak rase.mggu dpn dah nk dftr dah:-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama2... tak payah takut... bukannya PASUM ni makan orang.. hehe... good luck ye! =)

      Padam
  100. Nk tny,asasi alam bina 2 pn pasum ke?

    BalasPadam
  101. padang bola tu dekat x dgn kk12??hmm,,ade mase k utk main sebenanye..tq rashdan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. jauh sikit, tapi masih boleh jalan kaki.. ade je waktu petang tu utk main... jgn lupa jaga kesihatan jugak dlm fokus2 pelajaran pun :)

      Padam
  102. salam. nak tnye. pakai baju ape mase kat kelas ? kasut ? keluar masuk ade had tak mcm kne balik kul 12 ke sume ? thanks :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm... pakai baju kemeja, seluar slack, kasut yg sopan yer, jgn mcm crocs... sebenarnya takde had pun nak balik pukul berapa... jadi, pandai2 la kawal diri :)

      Padam
  103. halo senpai,
    1)buku rujukan perlu sgt2 ke kt pasum? mahal la plak kalu nak beli...
    2)lecture note cover ke suma topik?
    3)ada ke soalan past year? nk dpt kt mane bnda tu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. 1) beli aje buku tu.. tak rugi sgt pun... dlm 200 je kot rasanya bajet nye...

      2) lecture note pun dah cukup sebenarnya...

      3) soalan past year nanti akan muncul tiba-tiba menjelang exam... ada la org akan cari...

      Padam
  104. jalan kaki dari kolej 11 ke pasum... kenangan paling best... asasi 2001/02...

    BalasPadam
    Balasan
    1. masa tu kiranya kolej 12 takde lagi la kan? wah.. super senior :)

      Padam
  105. woo best nyee best nyeee

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya 18 n waiting for spm punya result lah . pasum nieprogram apa ek ? n sains hayat for kedoktoran kan . tk thu lak um ada wat sains hayat

      Padam
    2. PASUM (Pusat Asasi Sains Universiti Malaya) ini adalah program persediaan sebelum ke peringkat ijazah.. program ini setaraf dengan program matrikulasi, cuma yang membezakannya adalah program ini di bawah kendalian pihak UPU, manakala program matrikulasi adalah kendalian pihak Kementerian Pelajaran Malaysia. Di PASUM, secara asasnya ada tiga program, iaitu Asasi Sains Hayat, Asasi Sains Fizikal dan Asasi Alam Bina. Asasi Sains Hayat khusus kepada pelajar yang berminat untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang perubatan, farmasi, pergigian, sains biologi dan sebagainya.. tapi tak bermakna tak boleh ambil kejuruteraan nanti, sebab dalam program Asasi Sains Hayat juga merangkumi subjek Fizik..

      Padam
  106. Betul ke Tak dpt 4 flat dlm sain hayat die tendang kita? Klu kene tendang cane? 3.5 xle konsider gak eh

    BalasPadam
    Balasan
    1. haishhh.. sape cakap tuh.. tipu je la.. kalau tak, dah ramai kena tendang =D

      Padam
    2. saya dengar macam tu. the reason why is gred kt pasum tinggi gila. im 18, ex sspian. kat upu sy apply plan either um or uia. takot tersalah wat pilihan

      Padam
    3. it's not like that.. konsep kat pasum ni sama macam UM la.. kalau dpt pointer tinggi, cerah la nak dapat course yg bagus.. kalau nak course medic, dentistry, pharmacy, kena dpt 4.00 flat.. kalau rendah sikit maybe boleh, tengok nasib la.. tapi kan kalau masuk PASUM, sekarang ni dah ada kuota utk pelajar PASUM untuk terus masuk ke UM lepas habis PASUM, dalam pelbagai course.. bergantung pada result jugak.. kuota 40% kalau tak silap..

      Padam
  107. oh terima kasih atas penjelasan. kiranya kalau pasum, x dpt 4 flat takleh go on um la eh. abg ade tau pape tak kalau asasi perubatan kat uia?

    BalasPadam
    Balasan
    1. no no.. bukan mcm tu.. kalau tak dpt 4 flat pun, still ade chance nak masuk UM, tapi course lain la.. tak sure sangat la pasal asasi perubatan kat uia.. sorry :)

      Padam
  108. assalamualaikum.. saya ex-spm 2012, result saya xbrapa baik,, dpt 7a 2b (4a+=pi,bio,sej,math, 2a= bm,bi, 1a-=addmath, b+=phy, b=chem) masa mohon upu, saya letak asasi sains hayat n fizikal um utk 1st n 2nd choice. agak2 sy ada peluang tak utk dapat pasum? abg dulu dpt bpe ek spm? memang kne straight a ke baru bole masuk pasum? sori banyak tnye,, tlg la jwb.. sy tgh risau, takot xdpt T.T thanks

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm.. abg dulu dpt 10a.. 5a+, 4a, 1a-.. tengok result tu, dah memadai.. peluang tu ada.. tak semestinya straight a.. cuma risau pulak kalau2 persaingan nak masuk pasum tahun ni sengit pulak kan.. takpe, kalau tak dapat pasum, masuk matrik.. sama je.. ataupun kalau nak jugak masuk asasi, cuba uitm..

      Padam
  109. salam... saya nak tanya...Saya ambik sains fizikal. masa duduk dkat hostel, blh x klu kita duduk dgn member yg ambik lain kursus seperti sains hayat?? thanks

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm.. bebas je nak duduk dgn pelajar aliran mana. asalkan sama jantina. hehehe

      Padam
  110. Modul studies dia basically apa hmm for sains hayat pny student? Blajar apa? (Curious) Thanks :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. untuk sains hayat, nanti kena belajar Biology, Chemistry, Maths and Physics. Physics?! yup yup, kena belajar Physics jugak. pelajar Sains Hayat ada kelebihan untuk pilih course masa degree nanti sebab belajar Physics..

      Padam
  111. macam mana tu boleh set nk duduk ngan siapa?boleh tolong terangkan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. datang mendaftar sama2.. maksudnya, beratur sama2, jangan terpisah..

      Padam
  112. alamakkk..sy igt ker dh mintak sains hayat blh trlepas drpd physics!!! tp x pe la kuatkn smangat.. btw, nk tnya blh x terangkn secara ringkas kos2 spt yuran pengajian, hostel, exam, dll? klu2 mahal mknanya sy kena blajar brjimat...

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh tukar nanti, masa minggu haluansiswa.. insyaAllah.. takde mahal sangat rasanya, makan2 pun murah je kat sana, dalam RM8-RM10 je sehari kalau sehari makan 3X. sebab kat kolej kediaman nanti, ade cafe, bukan dewan makan..

      Padam
  113. boleh x bolehx?

    BalasPadam
  114. abg rashdan,, bantuan asasi ipta yg kpt bg tu.. adakah sudah menampung yuran penginapan dan yuran pengajian spnuhnya? klu tidakk,, brapa lg yg kena kita tambah? tu pon klu abg rashdan igt lagi

    BalasPadam
    Balasan
    1. lupa pulak berapa kena bayar, tapi adalah yang kena bayar.. maaflah, sebab dah lama tinggal PASUM..

      Padam
  115. wahhh! thank you so much for sharing your experience and answering all of the questions kat atas ni^^ sangat membantu. most of my questions yg nk ditanya pon dah terjawab. though i still have a few that i wanted to ask..heheh
    I got accepted for asasi alam bina UM after buat rayuan. So budak2 yg diterima after buat rayuan ni kira 2nd intake la eh? nanti die tk campur kan? dgn budak2 yg masuk lebih awal? and Rasa-rasanya for bdk alam bina pakaian die mcm mane? (i'm a gurl btw) pastu.. last question(for now.. hehe) After i've completed my asasi kat campus UM in KL.. for degree nanti will i be located at the same campus or campus kat tempat lain?
    ps: sorry bnyk soalan but thank u thank u so much! >.<

    BalasPadam
    Balasan
    1. mmg 2nd intake.. dia akan campur sekali dgn yg dah daftar terlebih dahulu, tapi tak banyak kot yang tertinggal, since lecture baru je mula dalam 2-3 minggu kalau tak silap la.. jgn risau, lecturer dan tutor kan ada.. mereka sedia utk membantu.. oh ya, nanti pelajar alam bina akan belajar di dua tempat sepanjang berada di PASUM, iaitu di PASUM sendiri dan juga di Fakulti Alam Bina.

      pakaian utk students alam bina lebih bebas berbanding asasi yg lain.. kalau tak silap, kalau ade kelas kat fakulti nanti, pakai t-shirt pun dah boleh.. tapu make sure pakaian yg sopan la yer.

      dah habis asasi nanti, akan terus belajar kat UM jugak, sebab once awak dah masuk asasi alam bina, dah terjamin tempat utk belajar kat UM nanti degree, cuma nak tentukan course ape je.. based on pointer la tu nanti. nanti sem 2, diorang akan pecahkan kepada dua kumpulan, group design or non-design.. kalau result bagus, boleh la tentukan course ape yg awak nak.. basically, boleh pilih antara...:

      design: architecture | building survey | urban planning

      non-design: quantity survey | estate management

      tak tahu banyak sebenarnya pasal alam bina sebab saya dulu sains hayat.. tapi ade la member2 dari alam bina dulu.. tau cerita dia sikit2. jgn risau, awak tetap akan belajar di UM nanti ijazah. work hard ye kalau nak course yang awak nak :)

      welcome.. it's my pleasure utk jawab soalan2 yg patut, ikut kapasiti saya sebagai seorang bekas pelajar PASUM. semoga jawapan ni membantu :)

      Padam
  116. Pasum nak mohon kat mana,harap tolong jelaskan...saya budak spm2014...id wc-hairudinrohadi,sebenarnya banyak pertanyaan yg saya nk tanya,pening nk letak kos ape mase upu,saya minat sains politik dn juga asasi undang2 .

    BalasPadam
  117. Nak tanya abg ni sekarang masuk course ape?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sekarang masuk course Perubatan (medik)..

      Padam
  118. Assalamualaikum. Nak tanya sikit boleh? Macam mana pembelajaran kat situ? Saya ada dengar susah sikit. Saya tak pandai sangat nak handle pressure ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wa'alaikumussalam.. Pembelajaran agak susah, tapi inshaAllah boleh punya! Mohon bantuan rakan-rakan, buat study group. Kalau study sorang diri macam susah sikit..

      Padam