23 Mei 2011

Operasi Gugur Kursus!

Assalamualaikum, salam sejahtera, salam 1 Malaysia...


Entri kali ni wujud hasil kesedaran aku, bahawa aku hampir pasti takkan dapat course yang aku idamkan.. Tapi never say never la kan? Memang la never say never, kang terus tak dapat tawaran, baru padan muka aku..


Jadi, aku berhasrat, ingin menggugurkan beberapa course yang aku minat, supaya harapan aku lebih bersinar cerah, dan akan digantikan dengan yang bersesuaian...


Untungla ade seorang kawan aku ni, buat aku berfikir supaya tukar course.. Tak bermakna tak buat medik, masa depan aku gelap.. Kan? Kat sidebar sebelah kanan tu, aku ada sediakan poll, untuk korang undi, course mana yang sesuai dan banyak peluang keje, yang bersesuaian dengan pointer aku yang sebanyak 3.55... Undi jugak course apa yang patut digugurkan... Adoi... Pengorbanan harus dilakukan..






Kalau ada buat research sikit tu, atau ada apa-apa maklumat, bagi la komen ek.. Jangan kasar sangat sampai aku kecik hati.. Satu lagi, jangan paksa aku, biarlah aku buat keputusan.. Kau ke aku yang nak keje? Lekkk...


Aku perlukan pandangan korang dengan segera!!!!!!

Insan redha,
Rashdan Roslan

14 ulasan:

  1. err...aku rsa cara ko nie xbrapa bagos...

    of course la, okay utk tanya or amik pendapat org lain, tapi cara yg lebih baik dari nie aku rsa

    1-istikharah, mintak petunjuk dari Allah
    2-tanya diri sendiri apa yang kau nak dan taknak
    3-tanya mak bapak kau

    BalasPadam
  2. ni salah satu cara.... bknnye guner cara ni semata-mata... harap awak boleh faham... dah buat dah ape yang awak suggest, tp kita kena ikhtiar.. dan salah satu nye, mintak tolong macam ni.. ni kira finalising decision la.. semua course yg aku rase nak amek, da disenaraikan.. tolong saya buat pilihan ya.. :)

    BalasPadam
  3. ini sekadar pandangan. cuba go through courses offered by new universities. and bukan lah if uni tu baru dia tak bagus. good luck. may allah bless you always

    BalasPadam
  4. how did you do it then? 3.55 utuk student matriks mcm sy nk g usm is already hard plus going to medic lak uh.almost imposibble. but you did it. how? sy just nk mintak pharmacist je kt usm or uitm but da tnye pnsyarah and she said 3.5...exactly 3.5 individuals can't get through, my dear. HOW??

    BalasPadam
    Balasan
    1. how did i do it? apa yg saya boleh cakap, ini rezeki Allah S.W.T. and also a miracle. sape sangka kan, dengan keputusan macam tu, saya mampu untuk berada pada tahap sekarang. awak patut baca kisah saya yang selepas ni, apabila saya dapat tawaran untuk temuduga USM-KLE. yang penting, kena pandai cari peluang kalau ada yang terbentang di depan mata.. for ur information, saya hanya dapat tawaran kursus optometri di UiTM untuk UPU berbekalkan keputusan 3.55 tu. alhamdulillah, rezeki Allah, dapat pula tawaran USM-KLE ni..

      Padam
  5. 3.5 to pharmacist or medic nowadays is absurd...

    BalasPadam
    Balasan
    1. yes, it seems to be like absurd, but once Allah want to give us something, no one can stop it. remember..

      Padam
  6. mybe sbb dye budak pasum?

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak.. bukan sebab tu. sama rata je budak-budak pasum, puncak alam dan matrik.. cuma mungkin masa interview hari tu, penemu duga impressed dengan performance saya.. mungkin la, tak sure juga. tapi secara jujurnya, saya tak sangka akan terpilih untuk program USM-KLE + tajaan MARA.. syukur alhamdulillah.. :)

      Padam
  7. mcm mana nk apply USM-KLE tu ek? sekarang ni nk cri info psl bnda2 mcm ni susah sbb rmai tak tahu...asl tanye je ta sure la..nt la tnye org...last2 terlupa.

    BalasPadam
    Balasan
    1. macam mana nak apply? buka laman web ni nanti. sekarang masih belum bukak, tapi stay alert la kalau-kalau permohonan dah bukak nanti...

      https://pohon.usm.my/india/

      Padam
  8. MCM MANA NK WT PMBAYARAN AFTER APPLY?

    BalasPadam
    Balasan
    1. amboi.. mabuk caps lock ke? hehe... gurau je... kene deposit dlm cimb kalau tak silap... ce tengok website balik..

      Padam