17 Mei 2011

Kolej Kediaman Raja Dr. Nazrin Shah

Assalamualaikum, salam sejahtera, salam 1 Malaysia...


Entri kali ni tujuan dia untuk menghuraikan dengan lebih mendalam pasal Kolej Kediaman Raja Dr. Nazrin Shah, Universiti Malaya, atau lebih dikenali sebagai Kolej Kediaman Ke-12 (KK12)... Nak cakap serba sedikit je tentang life kat KK12....


Sebelum tu, like la dulu page KK12 kat Facebook.. Klik kat sini....


KK12 seperti yang korang tahu, adalah kolej yang paling baru dan paling canggih kat UM... Kolej ni menempatkan pelajar asasi, RPKJ (Rancangan Persediaan Ke Jepun), fakulti, dan jugak foreigner.. Tak lupa, felo KK12... Rumah pengetua besar gak....


Harapan je la kalau korang nak banglo sebijik kat sini... Hehe...

Kolej ni ada ramai giler orang... Kadang-kadang ade masanya bising tu ada la... Bleh dengar orang menjerit la, melalak la, terutamanya masa musim exam... Tak caye? Tunggu la... Pelajar PASUM la yang paling ramai, so jangan risau kalau korang yang paling muda, sebab korang ramai sangat. Takde ape la, tak pernah pun senior buat pape kat junior.. Bukan kat asrama lagi eh....


Sesape yang panggil KK12 tu sebagai 'asrama', please lah tukar, bunyi macam tak sesuai... Kita dah masuk universiti, so panggil 'kolej' ek... Janggal lak biler orang panggil 'asrama'...


Aktiviti kolej sangat banyak, nanti korang tengokla sendiri.. Best tau.. Join la, bukan untuk pelajar fakulti je... tapi batas-bataskanlah penyertaan anda, takut terkesan pulak pelajaran korang.. Tapi kalau korang yakin, boleh urus masa, then go ahead....


Kemudahan kat kolej ni memang tip-top.... Tengok ni:


Dewan Gemilang... Banyak function kat sini.. Kadang-kadang ada orang tempah buat majlis kahwin.... Ada air-cond, jangan risau...






Tasik pulak.... Di kesempatan ni, aku menyeru supaya korang janganla buat yang bukan-bukan kat tasik ni... Jangan duk bercintan-cintun macam belangkas kat sini.... Jangan cemari tasik KK12 dengan maksiat.. Ada yang sedang memerhati.. Kalau bukan manusia pun, Allah sedang memantau! Ingat!










Kafe... Ada 10 kedai besar... Yang kecik ade la dalam 5 kalau tak silap.... Yang penting, banyak makanan... Ada 2 bijik TV dan Astro... Kalau time match bola, memang riuh!




Kalau takde lif, matilah korang... Ni lif bebudak pompuan, ade pintu menuju ke lif.. Dak laki takde....


Serius ramai yang akan lalu kat sini.... Nantikan ya...

Kemudahan yang sangat penting kat KK12 - Mesin ATM!! Kalau rosak ni, korang kena jalan jauhnye dalam 1 km kot kalau nak cucuk duit....




Basketball Court...








[Sumber gambar daripada Fan Page Facebook KK12]


Nak tengok lagi banyak gambar? Klik kat sini....


Sape risau takut kena basuh baju guner tangan? Jangan risau, bawak coin banyak-banyak sebab ade mesin basuh..... Banyak jugak... Kalau tak nak guna mesin basuh pun, ader dobi kat bawah blok C... Bawak la baldi tuh!


Kalau untuk lelaki, kalau nak solat Jumaat, ader 2 masjid yang korang boleh pegi.. Satu, kat Masjid Ar-Rahman, dekat pintu gerbang UM menghala ke KL, satu lagi kat Akademi Pengajian Islam (API)... Sama jauh, tapi lain jalan la.... Surau pulak, untuk lelaki, kat tingkat 3 blok B, wanita kat tingkat 4 blok C..


Kat KK12, wi-fi memang ok.. Kadang-kadang je problem.. Nak bawak laptop, bawakla, tapi tanggungla risiko, takut diambil sang pencuri.. Barang lain macam handphone, iPod, charger, pun tengok2 la... Takut kena curi..


Barang-barang elektrik kena daftar... Contohnya charger handphone, laptop/PC, heater, radio dan pengering rambut... Kalau macam charger tu, 10 hengget je satu sem... Kalau laptop, maybe 25 hengget... Daftar, jangan tak daftar.. Nanti barang anda dirampas... Masa korang gi kelas, diorang boleh masuk bilik, rampas barang yang tak daftar.. Kena tuntut kat pejabat kolej beserta bayaran denda... Seterika tak boleh bawak, da ada disediakan kat pantri....


Sebilik ada dua orang.... Ada balkoni yang hubungkan 2 ke 3 bilik... Loker takde la besar mane, janganla bawak baju banyak sangat, ibarat nak pindah.... Katil tak boleh gerak, sebab dah disambung dengan loker dan meja belajar... Meja belajar lak besar jugak, lampu terang giler.. Tepi katil ada lampu jugak, kalau korang nak belajar gaya bebas.. Hehe..


Ada kedai runcit kat bawah blok B, dan ada kedai fotostat kat bawah blok C... Fotostat ngan print murah je, jangan bimbang... Kat bilik-bilik pun ade je yang buat bisnes print...


Kenderaan boleh bawak tak? Jawapan dia, ya, tapi nanti masa sem 2 je la... Sem 1 duk diam-diam dulu.... Kalau nak pegi kelas, dekat je, tak payah ngado nak naik keta.. Hehe.. Bawak basikal boleh la kalau nak mantapkan kecergasan...


Setakat ni je dulu huraian yang padat ni... Selamat menentap di KK12 ya!

Bekas warga KK12,
Rashdan Roslan

72 ulasan:

  1. aisyah.. mesti la best... byk lagi yg tak tunjuk ni...

    BalasPadam
  2. thnx for dis entry..sangat membantu..

    BalasPadam
  3. Tq2..tp 3 soalan utk djwb plizz..
    1.kt UM ad sediakn basikal x?ingt nk senam2 sket..hehe

    2.kalu ad 2 msjid utk pergi mse solat jumaat,brmakna blh berglir2 la..? mggu nie msjid tu,mggu dpn msjid nie lak..cmtu??
    yg mesi atm kt gmbar tu ad penah rosak x?leceh kot kalu rosak,,penting sgt2 tu..huhu

    BalasPadam
  4. baru je berangan nak jadi student Pasum, tapi takde rezeki la kot. :) pasum~~~

    BalasPadam
  5. jawapan2nye ok:

    1. basikal? takde... bawak sendiri la... hehe

    2. masjid tu tak perlu gilir2... pegi je yg mane suker... kat masjid ar-rahman tu luas... tp ramai orang.... kat API tu pulak, ade air-cond, tapi kecik je masjidnye... kalau nak gilir2, terserah la...

    3. mesin atm, mestilah pernah rosak... yup, kene jalan kaki sejauh lebih kurang 1km... sbb tu kalau nak cucuk duit, kne ade strategi... hehe

    BalasPadam
  6. syuhada : kenapa takde rezeki? dpt tawaran yg lebih baik or tak dpt tawaran ke pasum?

    BalasPadam
  7. nak bawak beskal lah !hehee

    BalasPadam
  8. piko : bawakla... tp pandai2 la jaga sendiri, kunci la... takut dicuri.... hehe... boleh la bawak basikal ronda2 UM nanti...

    BalasPadam
  9. owh,sekejap eh,klau sape amik sains fzik,kne dpt 4flat jgk ke tuk dpt kan tmpt for degree kt UM nnty? n also sains hyat,klau xdpat 4flat tyme asasi, tp 3.5 above,boleh smbung medicine kt U lain or dpt kos lelong kt u lain? 0_0

    BalasPadam
  10. aisyah.. sains fizik, rasanya bukan 4 flat kot... kalau atas 3.0 tu selamat kot utk UM... tapi course biasa je la.. nak masuk course yg power, pointer msti la nk tinggi... sains hayat, kalau atas 3.5 tu, masih ade harapan kat u laen utk medicine.. tp nak selamat 3.67 la..

    BalasPadam
  11. loker tu bole pasang padlock tak???
    kot ke ad org nak curi brng,,bole kunci..
    :)

    BalasPadam
  12. laptop tu perlu bwk tak??
    ad tak ap2 yg kerja yg memerlukan laptop??

    BalasPadam
  13. boleh pasang je... jgn risau...
    tp barang jage2 la... risiko kecurian agak tinggi...

    BalasPadam
  14. laptop tu boleh je kalau nak bawak... tak perlu sgt kot... ade jugak keje2 yg perlukn laptop...

    BalasPadam
  15. boleh bawak motor x dalam UM tu..

    BalasPadam
  16. i want to know more about PASUM . Please ! Please ! :)) hehe

    BalasPadam
  17. ade berape sem kat pasum nie? bukan satu jer ke?

    BalasPadam
  18. wah..thnx 4 da in4mtion,agak2 sains fzik ngan hyat mne lagi snang eh?hoho ke same jer?

    BalasPadam
  19. toilet pulak mcm mana ye? share 2, 3 bilik eh?

    BalasPadam
  20. toilet, kene kongsi dgn 25 bilik.. haha.. amekau.... setiap hujung floor ader 1 tandas... ni mcm style asrama la..

    BalasPadam
  21. Senior2... nak tanye.. adekah toilet tu akn jadi sgt sesak sampai kene beratur nak masuk?? (mse saye duk asrama dlu camni gak toilet kat ujung) Lg satu... budak pasum akn duduk tingkat ats skali ke?? lg satu... senior dah tgk ke blok akademik baru tu?? what was it like??
    Yg ni last... Terima kasih krn berkongsi pengalaman senior!!! May Allah bless you and i hope one day you'll be a great person!! Saye excited nk jd asasian ni..

    BalasPadam
  22. takde la sesak pun.... toilet agak banyak tempat shower... tapi ade gak yg rosak ek.... budak pasum ade kt semua tingkat...
    dah tengok dari luar je la.. tak boleh masuk dalam... bangunan tu mmg... WOW!
    terima kasih atas ucapan tu.. ni sebagai salah satu cara saya bersyukur dengan nikmat yg Allah bagi... dah jadi mcm tanggungjawab utk saya kongsi pengalaman...

    BalasPadam
  23. anonymous, saya dah tengok bangunan pasum yang baruuuu and dah masuk dalam pun. memang WOW!

    anyway, thanks a lot to the blog owner for sharing his experiences. Really appreciate it!! Memang tengah excited gila + semangat berapi2 (okay over haha) nak masuk pasum :)

    BalasPadam
  24. wee~ : dah masuk? bestnyer...
    hehe.. it is my pleasure to share a few pieces of my experiences in PASUM.. bagus la kalau excited dah skang... jgn hangat2 najis ayam la ek.. semoga istiqamah dalam perjuangan!

    BalasPadam
  25. lecture in english or malay?

    BalasPadam
  26. mosty english... sbb syllabus smuanye english...

    BalasPadam
  27. iron mcm mne ye??bole ke bwk iron sendiri??
    satu floor bpe iron dsediakan??

    BalasPadam
  28. salam.pelawat ada masa2 tertentu ke nk melawat anak2 mereka.?adik saya bakal jd warga pasum mei ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm... takde la, boleh jumpa bila-bila masa sahaja.. cuma jangan la kacau masa kuliah... kesian adik awk.. :)

      Padam
  29. assalamualaikum senior. blh tak share strategi pintar untuk pastikan kite dpt satu room dgn org yg kite nak? saya n my bestfriend dpt pasum, sy hayat n die fizikal. boleh satu room tak? nti mase daftar kena ckp dgn petugas tu, kami nak satu room. gitu ke? pleaqse share!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm... strategi tak payah nak pintar sgt pun. hehe.. just daftar sama2 je time daftar kakt kolej kediaman 12 tu nanti.... confirm2 dapat duduk sebilik... bagitau kat orang tu yg korang nak duduk sama2..

      Padam
  30. em ,nti kite bljr math kan. nak gune kalkulator ape?still 570 mcm spm ke? atau yg lbh advance?

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup, blaja math.. pakai 570 punye pun dah cukup..

      Padam
  31. Salam, kalau nak bwk electric kettle tu pn xleh ke? extension cord klau nak bwk boleh tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm... boleh je nak bawak electric kettle tu, cuma kena daftar la.. kalau water heater yg bogel tu tak boleh.. extension cord tak sure la pulak..

      Padam
    2. oh okay :D trima kasih byk2, naik risau fikir, hehe

      Padam
    3. sama2... tak payah risau.. hidup kt KK12 sgt seronok :)

      Padam
  32. assalamualaikum. boleh tak bdk hayat satu bilik dgn budak fizikal??

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm... boleh je... nak satu bilik dgn budak alam bina pun boleh...

      Padam
  33. saya sangat suka entry ni ! tak tipu. sangat membantu. nak share dengan kawan kawan bakal belajar kat pasum :D 27 mei ni kami daftar pasum. doakan kami yang masih sangat baru dekat dunia universiti ni hehe. apa apa pun terima kasih ya tuan punya blog :D semoga berjaya di mana jua :DD

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih la... syukur sangat bila dpt feedback yg baik dari korang... niat cuma nak bantu sekadar yg termampu... :)

      good luck ye bila dah masuk pasum... anda boleh melakukannya!! just jangan malas dan jangan putus asa... insyaAllah.. semoga kejayaan milik el :)

      Padam
  34. as salam :)thankyou for sharing. excited nk masuk um hehe. nk tnye, if nk tukar course from sains fizikal to sains hayat bole ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm... boleh aje nak tukar masa haluansiswa nanti.... thanks for reading this entry! =)

      Padam
    2. okay, and bole x nk tahu subject yg akan kita study utk sains fizikal ni? sbb actualy saya nk buat maths(nk jd lecturer insyallah), tp bile survey kat website um sume tu, course utk degree utk sains fizikal ialah engineering, seni bina, sains and etc. tp x de maths. so, saya x tahu, buntu, stress. haha. what do you think?

      Padam
    3. subject yg akan korang study dlm asasi sains fizikal:

      SEM 1:
      - Algebra & Geometri
      - Kalkulus
      - Kimia Asas 1
      - Kimia Asas 2
      - Fizik Asas 1
      - Fizik Asas 2
      - Computer Programming 1
      - Vektor
      - English

      SEM 2:
      - Algebra & Kalkulus
      - Statistik & Kebarangkalian
      - Kimia Asas 3
      - Kimia Asas 4
      - Fizik Asas 3
      - Fizik Asas 4
      - Computer Programming 2
      - Matematik Kejuruteraan
      - English

      (tak pasti sangat, sbb saya aliran hayat..)

      kalau masuk sains hayat atau sains fizikal, boleh je masuk aliran maths, jgn risau... so i think you can proceed on both ways...

      Padam
  35. Thank you very much for your help :) goodluck in everything you do and semoga impian menjadi seorang doctor tercapai, amiin. May allah bless you n family :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. insyaAllah.. semoga doa Farah makbul... semoga dipermudahkan urusan kehidupan masing-masing ye :)

      Padam
  36. tq for the good info.. nak hntr ank 27 mei ni.. smga rashdan terus sukses..amin

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama2.... terima kasih.. semoga anak puan sukses :)

      Padam
  37. sorry.nak tanya..Kolej kediaman 12 ni suma studnt PASUM je ke yang dok situ. Fakulti lain tak ada dok situ ke? dan kolej kediaman dkt um ni kita daftar kolej ikut jurusan y kt ambil ke satu kolej suma campur-campur je x kira kite fakulti apa? thank you =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak la.. ada jugak budak degree kat KK12.. tapi PASUM la yang dominant.. macam2 course ada...

      Padam
  38. bilik air dan jamban ada dlm bilik?

    BalasPadam
  39. Salam. Nk tanya. Sy br mendaftar pasum. Agaknye tiap2 minggu bole balik rumah ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm. boleh je kalau nak balik setiap minggu, takde halangan.. bukan macam zaman kat SBP/MRSM/asrama dulu.. nak balik hari-hari pun boleh.. janji, datang kelas, buat tutorial ye :)

      Padam
  40. pelajar master boleh memohon menginap?tapi bukan full time student.jumaat,sabtu n ahad je.

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak pasti pulak macam mana.. lebih baik berhubung dengan pihak KK12 terus..

      Padam
  41. Salam, budak degree boleh mohon tukar kolej 12 ke? untuk sem depan, bukan untuk tahun depan. Sem 4

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm.. tanya pihak KK12 sendiri.. saya bekas penghuni KK12 dan bekas pelajar PASUM..

      Padam
  42. Boleh cerita serba sedikit tentang kolej kediaman 8 tak? Saya dpt pasum tp ditempatkan di kolej kediaman 8. Terima kasih ��

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya tak pasti mengenai kolej 8 sebab saya tak pernah tinggal di sana.. maaf ya :)

      Padam
  43. Ada x bdk asasi dpt kolej 10 atau sptutnya smua dpt 12 ja?

    BalasPadam
  44. Salam. Jika dapat kolej ke8 bagi pelajar asasi, boleh tukar tak ke kolej ke12. Tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'salam. Saya kurang pasti mengenai perkara ini. Maafkan saya :)

      Padam