12 Mei 2011

PASUM lagi.... Kelas Tutorial..

Assalamualaikum, salam sejahtera, salam 1 Malaysia...


Disebabkan sambutan yang begitu hangat tentang post aku semalam, aku terpanggil lagi untuk tulis satu lagi entri... Kali ni pasal sistem tutorial kat PASUM...


Tutorial ni bertujuan untuk membantu korang fahamkan benda yang korang kurang jelas masa dalam kuliah... Korang akan diajar oleh tutor yang terdiri daripada pensyarah, tutor tetap atau tutor sambilan... Biasanya kalau dapat pensyarah sendiri pun memang beruntung sangat, sebab banyak chance untuk korang tanya balik apa yang dia sendiri mengajar...


Tutorial akan terdiri lebih daripada lebih 20 orang biasanya, dalam satu group... Group besar pulak, ada la dalam 80 - 90 orang... Kalau last year, Fizikal ada group A, B, C, D, E, F. Hayat 1 ada N, P, R, S, T, U. Hayat 2 ada X, Y, Z. Group aku hari tu group R2... Mula-mula ada 30 orang lepas tu, 3 orang keluar, tinggal 27... Group besar R ada dalam 80 lebih orang jugak...


Setiap sesi tutorial ada sejam sahaja, kecuali English... Macam masa aku dulu, tutorial yang tetap ada setiap minggu adalah:


Sem 1:
Algebra dan Geometri [FJAX0111], Kalkulus [FJAX0112], dan English [FB0111]


Sem 2:
Algebra dan Kalkulus [FJAX0113], Statistik dan Kebarangkalian [FJAX0114], English [FB0112]


Untuk Bio, Fizik, Kimia pulak, akan diselang-selikan... Contohnya minggu ni Kimia 1, next week Kimia 2.. Next 2 weeks, Kimia 1 balik...


Kertas tutorial ni biasanya akan diedarkan kat dewan kuliah, so ambikla.. Bukan kena bayar pun... Kalau tak nak datang kelas pun, suruh kawan ambikkan or fotostat je.. Bila melihat kertas tutorial tu, jangan sentap lak.. Kadang-kadang banyak, kadang-kadang sikit... Ataupun kalau tutorial tu nampak senang, tapi sebenarnya susah....


Kerja mesti siap! Jom aku cerita sikit pasal tutorial yang ada:


Biology:
Masuk-masuk kelas je dah kena buat kuiz... Biasanya 10 markah... Masa pulak bergantung pada budi bicara tutor... Biasanya dalam 15 minit je... Yang 10 markah ni la yang akan dikira untuk markah tutorial korang, so better buat baik-baik... Soalan tutorial akan diberikan masa kuliah, so korang kena salin... Soalan tu dipanggil sebagai discussion question.. Korang akan kena bentang masa dalam kelas, either sorang-sorang ataupun secara berkumpulan.... Kalau sape yang dapat tutor yang strict, memang malang la nasib...


Chemistry:
Soalan yang diberi setiap minggu wajib siap! Sebab nak kena hantar kat tutor untuk disemak... Minggu seterusnya baru bincang tutorial yang dihantar minggu ni, dan korang dapat markah.... Untuk lebih jelas, aku bagi contoh macam ni la... Minggu ni kena hantar tutorial 1.... Maknanya minggu depan korang akan bincang tutorial 1 dan hantar tutorial 2 pulak... Biasanya minggu pertama untuk setiap sem, diorang akan bagi Preliminary Tutorial dulu... So, minggu pertama penat sikit, kena buat dua tutorial... PT kena discuss minggu tu jugak, takde markah... Tutorial 1 yang ada markah.... Takde test untuk Chemistry..


Physics:
Yang ni tak kutip, so tak siap pun takpe... Tapi kalau tutor suruh buat kat depan, baru gelabah korang.. Haha.. Tutorial Physics susah sikit la.. Tapi korang cuba la ya... Setiap beberapa minggu, akan ada test, untuk ambik markah 10% tu... Korang nak meniru? Harapan je la... Diorang akan bagi set yang berlainan.. So, soalan korang takkan sama ngan soalan orang sebelah.. Tapi bentuk lebih kurang je la...


Mathematics:
Konsep dia sama macam Physics jugak, cuma markah test dia 20% taw.. Soalan lak, jangan risau, samanye ngan semua orang, so boleh la kalau nak intai-intai.. Hehe.. Tapi buat sendiri la.. Masa test pulak, bergantung pada budi bicara tutor.. Ada yang tetapkan dalam 10 minit je.. Tapi ada jugak yang boleh sampai setengah jam.... Ada yang boleh pakai kalkulator, ade yang tak.. Ada yang boleh bincang ngan kawan, ada yang tak boleh.. Ada yang boleh bukak buku, ada yang tak boleh...


English:
Biasanya tutorial ni la yang dianaktirikan.. Hehe... Kalau exam English pun, orang buat derk je... Kesian English.... Kalau masa first sem, masa untuk tutorial English adalah 4 jam... Boleh pecah jadi 2-2 atau 3-1.. Boring sikit.. Tapi takpe kot.. Bawak je gula-gula makan dalam kelas... Macam tutor aku masa sem 1, siap boleh open makanan lagi dalam kelas, sebab dia tahu, kelas 3 jam sangat boring.... Tapi nasib baik dia ajar best giler... Untuk first sem, diorang ajar untuk prepare diri kita untuk MUET.. Untuk second sem, untuk tingkatkan skil English... I tell you, English first sem is much much better than second sem.. Sebab MUET dah habis kan.. Tu yang jadi tak suka tu.. Hehehe.. Tapi kalau korang nak ulang MUET masa second sem, ulang la..


Jangan risau untuk tanye soalan kat tutor.. Diorang tak makan orang nye.. Hehe... Kelas tutorial ni pulak, boleh je kalau nak ditunda.. Bergantung kepada tutor.. Kalau tutor ada hal, dia boleh batalkan kelas untuk buat masa lain... Biasanya lepas pukul 5 petang la.. Percayalah.. Pengumuman kelas batal la yang paling hepi.. Tapi bila nak ganti tu, masing-masing pun liat.. Hehe..


Lama-kelamaan, korang dalam kelas tutorial tu akan kenal satu sama lain, dan akan jadi rapat sangat.. Sampai jadi couple pun ade gak!! Don't try this at PASUM ok.. Takut pelajaran jatuh je.. Rapat sangat nanti, sampai nak buat apa-apa pun ajak budak tutorial... Jalan-jalan, cuti-cuti, makan-makan, main kayak, dan lain-lain la... Rindunya group R2... :)


Rindu korang... :)

Jangan main-main la dengan tutorial ni... Sangat penting, sebab banyak soalan exam lecturer amek dari soalan tutorial la.... Bukannya bulat-bulat, tapi ade la macam soalan tutorial, so make sure buat, nanti compile semua soalan dalam file, senang nak cari.... Tapi jangan serious sangat kat PASUM... Hepi-hepi la ngan kawan-kawan tu... Chill until you feel elated.. :)


Kalau ada soalan, cadangan, kutukan atau pendapat, komen la kat bawah ni ye.. Nantikan entri terbaru mengenai PASUM lagi esok ya..

Produk PASUM,
Rashdan Roslan

33 ulasan:

  1. mcm mne tentu kn group tutorial tu??

    BalasPadam
  2. ade test english mase mggu haluansiswa nanti.... ikut situlah disusun...

    BalasPadam
  3. fizik pun dianaktirikan jugak kadang2...haha

    BalasPadam
  4. ha'ah.. lupe lak.. hahah... tu kalau budak hayat la.. budak fizikal tak bley... huhu

    BalasPadam
  5. sains hayat & sains fizikal mana lagi senang ye??

    BalasPadam
  6. sc fizikal & sc hayat mana lagi susah??

    BalasPadam
  7. thanx! 2 mggu lg,x sabarnye nk msuk...! :)

    BalasPadam
  8. syazwani : dua2 pun same susah.. tp fizikal kot, sbb lg byk syllabus...

    BalasPadam
  9. ni amik sains hyt ke fizikal?

    BalasPadam
  10. 2mggu la sye akn ke sne...takotla...

    BalasPadam
  11. misz jenny, saya amek sains hayat dulu....

    BalasPadam
  12. tak perlu takut.. takde org nak makan awaknye.. hehe

    BalasPadam
  13. english test masa haluansiswa t mcmane? multiple choice questions (bulat2) atau kene buat esei? mcm soalan2 spm ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. english test tu masa saya dulu bulat2 dengan comprehension.. esei takde...

      Padam
    2. oo..kirenye cam spm gak la? kenapa tutorial ikut english level kite?

      Padam
    3. tak... minor test je ni... tak tau la, untuk memudahkan pengajaran la kot...

      Padam
  14. ap beza hayat 1 dan hayat 2?

    BalasPadam
    Balasan
    1. takde beza... cuma kuliah sahaja yg beza.. belajar benda sama saja...

      Padam
  15. byk x soalan mase english test2??hihi

    BalasPadam
  16. salam senior :)
    soalannya ialah :

    -masa tutorial tu pemakaian untuk lelaki mcm mna eh ?
    plus , tutorial tu mlm pun ada jugak ke ?

    -tutorial buat dkat klas atau dewan kuliah ?

    -oh kirenye , percent untuk setiap subjek tu ,diambil kira dlm tutorial la ye . jadi ,segala benda yg kita belajar dri tutorial dgn kuliah , gabung dlm final exam ? mcm tu ?

    -soalan last, pengiraan pointer untuk setiap sem mcm mna eh ?
    thanks a lot :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm....

      1. masa tutorial tu pakai macam kat kuliah jugak. dari pukul 8 pagi hingga 5 petang, pakaian sama sahaje... tutorial malam tu ada sekiranya bila tutorial terpaksa ditangguhkan kerana tutor ada urusan lain.. kalau tutor takde masa lain nak gantikan kelas tu, terpaksa la buat malam...

      2. tutorial buat kat bilik yang khusus, contohnya bilik tutorial / bilik seminar..

      3. ada percentage yg tertentu utk sesebuah subjek tu menerusi tutorial. betul lah apa yang ditanya tu.. banyak jugak soalan yg ada dalam tutorial yg keluar final exam biasanya.. so, rajin2 la buat tutorial ye :)

      4. pengiraan pointer? macam biasa aje.... kalau...:

      A : 4.00
      A- : 3.67
      B : 3.33
      B- : 3.00
      C+ : 2.67
      C : 2.33
      C- : 2.00

      gred lain dah lupa pointer dia.. contohnya keadaan masa sem 1, katakan kalau ambik sains hayat, dapat result macam ni:

      Matematik : B-
      Biologi : A
      Kimia : B+
      Fizik : C+

      pengiraan pointer hanya utk 3 subjek terbaik (termasuk Matematik). maknanya, Fizik dikecualikan.. jadi, pengiraan jadi macam ni:

      (3.00 + 4.00 + 3.33) / 3 = 3.44

      maknanya pointer utk sem 1 adalah 3.44.

      kita ambik contoh sem 2.. katakan kita guna result yang sama macam tadi. keunikan PASUM ni adalah kita tak averagekan pointer kedua-dua sem, tapi kita campurkan markah kedua-dua sem, baru keluarkan pointer sebenar. contohnya:

      Matematik (Sem 1) : B- (60)
      Matematik (Sem 2) : A (80)
      Matematik (1+2) : (60 + 80)/2 = 70 (A-)

      Biologi (Sem 1) : A (90)
      Biologi (Sem 2) : A- (72)
      Biologi (1+2) : (90 + 72)/2 = 81 (A)

      Kimia (Sem 1) : 65 (B)
      Kimia (Sem 2) : 85 (A)
      Kimia (1+2) : (65+85)/2 = 75 (A-)

      Fizik (Sem 1) : 58 (C+)
      Fizik (Sem 2) : 90 (A)
      Fizik (1+2) : (58 + 70)/2 = 64 (B-)

      Maknanya, keputusan keseluruhan jadi macam ni:

      Matematik : A-
      Biologi : A
      Kimia : A-
      Fizik : B-

      Untuk pengiraan pointer, Fizik dikecualikan. (Matematik wajib, jangan lupa..)

      Jadi:

      (3.67 + 4.00 + 3.67) / 3 = 3.78

      Pointer keseluruhan adalah 3.78.. macam tu lah cara pengiraannya..

      sama2 :)

      Padam
    2. terima kaseh banyak2 , sukala cara penerangan senior. padat dan mantap !
      oh mcm tu , kiranya fizik boleh dianaktirikan la mcm ni ,hoho :D

      Padam
    3. tak jugak... fizik sama penting mcm kimia dan bio...

      Padam
  17. salam senior,,nk tye ckit,,klau kte nie amik asasi kat pasum,,,ade chance x after abis asasi tue nk g overseas?n klau boley,,cmne erk?sy pn dak pasum skang nie,,heheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm.... ade je chance... pandai2 la cari peluang.. mcm abg pun kat oversea sekarang.. guna result pasum..

      Padam
  18. salam abg senior asis, hehe..
    nak tnya sikit pasal final exam sem 1 kat pasum..
    boleh kasi tips x? saya dpt result yg agak teruk la.
    tp alhamdulilah saya nak cuba yg trbaik for final.
    ada apa apa tips berguna x?
    batch 8 asis.

    BalasPadam
    Balasan
    1. mid sem mendukacitakan eh? hmmm.. the most important thing is that lupakan result yg kurang memuaskan tu..

      banyakkan buat latihan, especially soalan past years. percayalah, past years byk jugak keluar semula...

      tutorial pun kena tengok2 semula. kebarangkalian utk keluar dlm exam tu sgt tinggi! akan menyesal kalau tak pandang balik tutorial tu..

      kalau lecturer buat xtra class, pegi, sebab mungkin ade hint yg dia akan sampaikan..

      last sekali, tawakal sebelum dan selepas exam. mintak restu ibu bapa dan lecturer.. mudah-mudahan dpt jawab.. walau apa pun result yg keluar, syukur je.. sbb apa yg penting tu sbnenya usaha tu.. abg bknnye dpt result tinggi pun 1st sem.. 3.44 je.. so, stay calm and focus utk final sem 1 nnti. all the best! :)

      buktikan produk asis sememangnya hebat! :)

      Padam
  19. result mid sem saya agak mendukacitakan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. takpe.. usaha sedaya upaya, kan ada 3X exam lagi lepas ni... backup balik markah yg hilang.. insyaAllah berjaya.. good luck! chaiyok2!!

      Padam
  20. HI SENPAI
    saya plajar asis bacth 11 rexi11ient *mesti rasa dah tua kan hehe
    saya bakal masuk pasum nnty
    thank sebab senpai buat entry blog niee.. daa faham daaaa sikit nature dkat pasum nnty
    nak Tanya sikit je lagi..
    pasal pointer tuu...
    bedsrkan apa yg senpai explain, pointer tuu dikira bdsrkan top 3 pointer setiap subjet drpada 4 subject yg senpai amik..
    so klau saya sbgai student sains fizikal
    subject yg dikira nnty bdsrkan pointer top 3 subject drpada math, fizik, kimia, dn sains computer laa?
    tapi bi x dikira sekali ke or base on muet je bi ni?

    btw thanks for all those entry yg brinformation sngt ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu, untuk pelajar Sains Fizikal, TOP 3 hanya dikira daripada mana-mana subjek (tapi Matematik wajib dalam pengiraan TOP 3), tidak termasuk English.

      Padam