19 Ogo 2014

Aidilfitri 1435H

..السلام عليكم و رحمة الله و بركات

Salam sejahtera, semua. Entri kali ini berkisarkan sambutan Hari Raya Aidilfitri 1435H.

Telah berlalu bulan Ramadhan, penghulu segala bulan. Namun pastinya kita akan merindui fadilat yang terkandung dalam bulan berkenaan. Sabda Rasulullah s.a.w., "Sekiranya umatku mengetahui kemuliaan dalam bulan Ramadhan, nescaya mereka akan mengharapkan kedatangan Ramadhan itu di sepanjang tahun".

Alhamdulillah, selesai sudah sebulan berpuasa. Tempoh sepurnama madrasah Ramadhan telah berjaya ditempuhi dengan baik. Sama ada amal ibadat kita semua diterima, hanya Allah S.W.T. yang tahu. Yang penting, tiba sudah hari kemenangan, maka raikanlah dengan seadanya.

Tahun ini, seperti biasa, semua pulang ke rumah di kampung bandar halaman, Kota Bharu untuk beraya bersama. Cuma kakak sulung (Along) tiada di pagi raya sebab beraya di rumah mertuanya. Ada banyak gambar saya bersama keluarga dan rakan-rakan yang ingin saya kongsikan untuk tatapan para pembaca blog ini.

Wajah ceria di pagi raya

My precious..

Pandang kamera lain

Selfie keluarga Roslan di pagi raya

Bersama rakan dari kecil sehingga kini, Iqbal, pengunjung pertama teratak Roslan, kini belajar di Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), Batu Pahat. #SaVIour

Si kacak di pagi raya, baju raya Jakel Zizan Razak.

Tatkala ramai rakan saya di berek polis yang sudah berpindah, ini rakan saya yang masih tinggal di sini, Haiqal Daud. Kini belajar di UiTM Dungun.

Rakan-rakan seperjuangan di SM Sains Alam Shah (ASiS), Kuala Lumpur dulu. Dari Kota Bharu ke Machang, kemudian ke Pasir Mas dan akhirnya ke Tumpat, tempat gambar ini diambil. #SaVIour

dari kiri : Syakir, Murshidien, Kitaro, Rashdan

Rakan-rakan SK Ismail Petra 1, dari kiri : Rashdan, Afiq Mazlan, Nik Nur, Herman

Beraya di rumah TMZ bersama Nabil. #SaVIour

Ini pun geng #SaVIour juga. Beraya di rumah Adib Azizi. Atiff Ghazali pun ada.

Beraya di rumah rakan se-dorm 2A3 dulu, Aqhari. Buat muka pulak dia. =.=' #SaVIour

Beraya di rumah Sir Sariy pulak. Tak lama lagi jadi cikgu. #SaVIour 
Jejaka USM-KLE 2nd Batch beraya

Beraya di rumah Syahrain, rakan sekuliah di USM-KLE, dan bakal rakan seposting nanti.

Ikhwah Ireland datang beraya di rumah, akhi Huzaifah dan Hazreen.

PR Executive Inteam, akhi Firdaus bersama isteri dan anaknya pun datang beraya di rumah ana juga. 

Geng UPSR 2004 beraya di rumah Afiq Mazlan di Kubang Kerian

Sahabat selamanya ^_^

Beraya di Lapangan Terbang Sultaz Aziz Shah, Subang bersama jiran dorm, Fatah Khairi. #SaVIour

Beraya di Batang Kali, di rumah Najmi.

Kumpulan nasyid Inteam turun Kelantan, sempena persembahan di Kolej Teknologi Darulnaim (KTD)

Makan tengah hari di rumah mertua akhi Firdaus bersama Inteam dan wakil dari KTD. 
Bergambar kenangan bersama Inteam selepas persembahan mereka di KTD. Banyak kenangan bersama mereka pada tahun ini. InshaAllah, ada rezeki, jumpa lagi pada bulan Julai 2015.

Bergambar kenangan bersama saudara Hafiedz Udu, pemain perkusi dan instrumen yang handal. Beliau merupakan ahli kumpulan Algebra dan Jawi.

Di sini, saya ingin berterima kasih kepada semua yang sudi bertandang di rumah saya pada hari raya yang lalu dan kepada yang mengundang saya ke rumah, terima kasih juga. Maaf banyak-banyak kepada sesiapa yang saya tidak dapat penuhi undangan ke rumah terbuka mereka kerana saya juga perlu memenuhi undangan lain. Ada rezeki, bolehlah kiranya kita berjumpa pada kesempatan yang lain, inshaAllah.

Sesungguhnya hari raya kali ini banyak kenangan yang manis. Namun tetap terasa tidak lengkap kerana hari raya kali ini, tiada lagi nenek dan ibu saudara saya yang telah kembali ke rahmatullah.

Kubur arwah nenek saya. Ibu saudara saya, Hazizah bt. Ismail, menyusul lebih kurang 100 hari kemudian, kembali ke rahmatullah. Sedekahkan al-Fatihah untuk mereka, semoga roh mereka ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman.

Semoga hari raya kali ini mengeratkan ikatan silaturrahim sesama kita. Yang jauh didekatkan, yang dekat dieratkan. Yang mana belum sempat berkunjung ke rumah saudara-mara, sahabat handai dan jiran tetangga, masih sempat berbuat demikian, selagi Syawal masih ada. :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan