22 Jun 2014

Tetamu Istimewa

..السلام عليكم و رحمة الله و بركات

Salam sejahtera, semua. Siapakah tetamu istimewa yang saya maksudkan? Bukan seorang, tapi dua orang. Mereka merupakan tetamu jemputan OiC 2014 yang diterbangkan khas dari Malaysia, iaitu Dr. Zainur Rashid Zainuddin dan Ustaz Mus'ab Norkefli. Yang belum mengenali, Dr. Zainur Rashid merupakan Dean of Clinical School, International Medical University (IMU); Konsultan Obstetrik dan Ginekologi di Hospital Tuanku Jaafar, Seremban, Negeri Sembilan; dan juga Pengerusi Biro Luar Negara Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA). Ustaz Mus'ab pula adalah Penasihat ISMA India.

Selain menghadiri program OiC 2014, Dr. Zain terlebih dahulu mengadakan program ceramah di Manipal yang bertajuk '3D : Doctor, Dai'e, Distinction' yang dihadiri oleh ramai mahasiswa Malaysia di Manipal beberapa hari sebelum OiC 2014. Penuh masjid katanya.

Selepas OiC, Dr. Zain dan Ustaz Mus'ab ke Belgaum pula. Mereka datang ke Belgaum untuk menjayakan forum 'Umat Tenat, Di Manakah Kita?' yang berlangsung pada 13 Januari 2014, yang mana Dr. Zain bertindak sebagai pembentang.

Di suatu pagi yang tenang. Samudra USM-KLE sedang berlangsung.  
Dr. Zain dan Ustaz Mus'ab disapa mesra oleh Prof. Kamarudin Ja'alam

Petangnya sebelum ceramah bermula.

Alhamdulillah, program 'Umat Tenat, Di Manakah Kita?' pada sebelah malamnya mendapat sambutan luar biasa daripada mahasiswa Malaysia di Belgaum dan kawasan sekitar (Karad, Dharwad, Davangere). Dianggarkan hampir 300 peserta hadir pada malam itu, sehingga ada yang merelakan diri untuk duduk di atas lantai dan juga duduk di luar dewan semata-mata untuk mendengar perkongsian daripada Dr. Zain.

Meriahnya Lecture Hall 2, USM-KLE Belgaum!

Sampai melimpah ke luar! Terharu melihat sokongan warga Belgaum ni.

Ana kat luar, jual barangan Aman Palestin dan juga poster.
Saudara Nur Syafirul a.k.a. Choi, selaku pengacara pada program berkenaan.

Dr. Zainur Rashid Zainuddin yang amat berkarisma dalam menyampaikan ceramah ini, berjaya menarik perhatian ramai.
Prof KJ juga tidak ketinggalan untuk menyampaikan salah sebuah sajaknya.
Gambar kenangan Dr. Zainur Rashid dan warga Belgaum.

Keesokan harinya, kami berjaulah ke Amboli, Maharashtra, yang terletak kira-kira 70 kilometer atau kira-kira sejam setengah perjalanan dari Belgaum.

Wajah ceria di pagi hari

Berhenti sebentar di tepi jalan, sambil Dr. Zain bergambar dengan latar belakang yang menarik

Air terjun kecil yang kekurangan air kerana bukan musim hujan

Cerianya wajah akhi Asyraf Kosnan :)

Saujana mata memandang

Deretan rijal

Bergambar betul-betul di tepi gaung

Ustaz Mus'ab Norkefli

Dr. Zainur Rashid Zainuddin

Kedai di tepi jalan. Tak berapa yakin akan kebersihannya.

Cuba teka dia tulis apa?

Kera liar

Amboli Waterfall, kurang air sebab bukan musim monsun.

Jalannya sempit sahaja di tepi gaung.

Pak cik pakai kurta nak 'enterframe' jugak!

Al-Hafiz Ghazali, abang katang Belgaum terrr..

Bergambar kenangan bersama Dr. Zain

Dengan Ustaz Mus'ab pula, seorang murabbi

15 Januari 2014, tibalah waktu untuk Dr. Zainur Rashid dan Ustaz Mus'ab ke Dharwad pula untuk menjayakan program di sana dan seterusnya ke Bangalore. Setiap yang bermula pasti akan berakhir, setiap pertemuan pasti ada perpisahan. Namun begitu, harapnya agar ukhuwah yang terjalin antara kami dan mereka tidak berakhir di sini sahaja, malahan akan berkekalan selamanya, dibina hanya kerana Allah S.W.T.


Pagi sebelum Dr. Zain dan Ustaz Mus'ab berangkat ke Dharwad. Pekena chai Hindi dan 'dosa' (tosai) dulu.

Bergambar di dalam bilik 206. Kalau boleh, nak jadi hebat macam insan di sebelah ana. Barulah betul-betul 3D : Doctor, Da'ie, Distinction. 'Peduli Ummah' menjadi tagline beliau.

Kunjungan mereka ke Belgaum amat istimewa kerana mereka adalah tokoh yang amat saya segani. Secara peribadi, saya berasa amat bertuah kerana dapat meluangkan masa bersama mereka. Bukan semua orang dapat peluang sebegini. Rasa rendah diri juga kerana mereka sudi berkunjung ke bilik saya walaupun serba kekurangan di dalam bilik 206 itu. Maafkan ana kalau layanan ana ada terkurang di sana dan sini.

Harap dapat jumpa lagi di kesempatan yang lain. InshaAllah, semoga ada rezeki lagi untuk Dr. Zainur Rashid Zainuddin dan Ustaz Mus'ab Norkefli ke India.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan