21 Jun 2014

OiC 2014

..السلام عليكم و رحمة الله و بركات

Salam sejahtera, semua. Agak lewat untuk mengemas kini acara yang telah berlangsung pada awal tahun tempoh hari kerana kesibukan sebagai seorang pelajar.

Alhamdulillah, pada 11 dan 12 Januari 2014, saya telah menyertai program Outdoor Iman Camp 2014 (OiC 2014) yang diadakan di Summersand Beach Resort, Mangalore, India. Program ini dianjurkan oleh Ikatan Muslimin Malaysia cawangan India (ISMA India).

Dengan bertemakan 'Fuel Your Future', acara ini dihadiri oleh 172 orang, rata-rata mereka terdiri daripada mahasiswa-mahasiswi Malaysia yang belajar dalam bidang perubatan dan pergigian di seluruh India. Program ini juga menampilkan tiga orang tetamu undangan yang istimewa kerana mereka diterbangkan khas dari Malaysia untuk menjayakan program ini. Mereka adalah Dr. Zainur Rashid Zainuddin sebagai Pengerusi Biro Luar Negara ISMA, Ustaz Mus'ab Norkefli sebagai Penasihat ISMA India dan Dr. Hasliza yang merupakan JK I-Medik Selangor.

OiC 2014, Mangalore, India.


Saya dan peserta-peserta lain dari Belgaum bertolak pada jam 11.15 malam pada 10 Januari 2014. Dalam perjalanan ke Mangalore kira-kira 420 km itu, kami singgah di Dharwad terlebih dahulu untuk menjemput peserta-peserta di sana untuk bertolak ke Mangalore bersama kami.

Perjalanan lebih panjang daripada biasa. Kami terpaksa berhenti solat Subuh di sebuah masjid di sebuah pekan kecil yang bernama Bhatkal. Untuk pengetahuan semua, masjid di India rata-ratanya tidak menyediakan ruang solat untuk wanita. Namun setelah memberi penerangan yang jelas, imam masjid tersebut membenarkan akhwat solat di situ. Selepas solat, imam masjid tersebut menawarkan sarapan kepada kami di rumahnya. Rezeki jangan ditolak. Sarapan yang sedap, iaitu air teh susu (chai) dan roti goreng.

Perjalanan masih jauh. Akhirnya pada jam 12.00 tengah hari, kami tiba jua di Mangalore, disambut mesra oleh para jawatankuasa OiC 2014. Perjalanan yang agak panjang sehingga ada sahabat saya muntah di dalam kereta.

Kami terlepas slot pertama iaitu ceramah yang disampaikan oleh Dr. Zainur Rashid yang bertajuk "Be A Superman". Tak mengapa, masih banyak slot yang boleh kami sertai. Terus masuk ke slot ke-2 iaitu "Jahiliah No More" oleh Dr. Hasliza. Walaupun penat, tetap tekun mendengar.

Petangnya selepas solat Zohor dan makan tengah hari, ada aktiviti yang amat menarik di tepi pantai iaitu 'Beach Sweat Challenge'. Tujuan utamanya adalah untuk mendidik sifat keberanian dan kejantanan di samping mengukuhkan ukhuwah antara para peserta.


Walaupun panas, namun tetap tenang kerana hubungan ukhuwah yang erat menyejukkan suasana.

Lautan yang belum kematian ombak

Sebahagian mahasiswa Malaysia di India beraksi di tepi pantai dalam acara futsal.

Dr. Zainur Rashid turut menyertai peserta lain

Salam bersalaman tanda ukhuwah yang mekar

Malamnya, ada forum yang bertajuk 'Melestari Cinta ke Syurga'. Ketiga-tiga tetamu jemputan menjadi panel forum berkenaan dan saudara Farris Hanafi bertindak sebagai moderator. Ramai ikhwah senyum malam tu, tak mengantuk ya? ;)

Forum sedang berlangsung. Amat menarik, rugi jika tidak memberi perhatian sepenuhnya kerana topik yang amat baik.

Tibalah masa untuk eksplorasi minda (ataupun bahasa mudahnya, tidur) pula setelah tamat program, di tempat penginapan yang amat selesa. Keesokan harinya, setelah bangun daripada tidur, solat Subuh berjemaah dan membaca al-Mathurat serta mendengar sedikit pengisian daripada saudara Asyraf Kosnan, diadakan pula acara Explorace.

Sebahagian peserta OiC 2014.

Akhi Hafizulfaiz bersama Dr. Zain dan Ustaz Mus'ab 

Kegigihan

Antara gelagat peserta sewaktu berlangsungnya acara Explorace 
Bergambar kenangan

Bukan sekadar bersuka ria, ada juga pengisian sepanjang permainan

Malaysia oh tanah airku

Buat apa dengan kelapa? Tok Moh Buaya ka? :D

Kumpulan saya dan kumpulan lagi satu

Ya Allah, kembalikanlah keamanan di Palestin, Mesir, Syria, Iraq, Afghanistan dan negara-negara Islam lain. 

Selepas acara Explorace, diadakan pula slot 'Tarbiyyah : Where True Muslims Are Created." Kemudian, diadakan Latihan Dalam Kumpulan (LDK). Setiap kumpulan perlu membuat poster mengikut nilai muwasafat tarbiyyah yang diberikan kepada mereka. Untuk kumpulan saya, kami mendapat nilai 'Akidah Yang Sejahtera'.

Ustaz Shin Chan

Setiap yang bermula pasti akan berakhir. Begitulah Outdoor Iman Camp kali ini. Namun begitu, program ini meninggalkan kesan yang amat baik untuk diri ini dan juga para peserta lain. Pelbagai kenangan manis terukir di Mangalore.


Ucapan daripada saudara Muhsan, pengarah projek OiC 2014.

Mewakili kumpulan saya yang berjaya meraih gelaran anugerah terbaik untuk Explorace

Akhi Rafi, kumpulannya berjaya menang Beach Sweat Challenge

Akhi 'Isa yang memenangi Anugerah Peserta Terbaik OiC 2014. Hidup OASiS SaVIour di India!

Syazwan Hazim, junior saya di USM-KLE, menang Anugerah Peserta Paling Comel :D

Alhamdulillah, OiC 2014 amat baik secara keseluruhannya, dari segala sudut. Tak mahu cakap panjang kerana semuanya terbaik. Tahniah kepada pihak penganjur. OiC 2015, jika diadakan, inshaAllah jika tiada aral melintang, saya akan cuba hadirkan diri.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan