23 Okt 2014

Aku Masih Di Sini

..السلام عليكم و رحمة الله و بركات

Salam sejahtera, semua. Maaf kerana membiarkan blog ini bersawang. Sedar tak sedar, dah hampir 2 bulan blog ini tidak dikemas kini.

Alhamdulillah, pada 7 September 2014 yang lepas, saya telah selamat kembali ke India untuk meneruskan perjuangan sebagai pelajar perubatan pada tahun ke-4 di USM-KLE IMP, Belgaum. Setelah lulus peperiksaan akhir Fasa II pada bulan Mei yang lepas, perjuangan saya untuk menjadi seorang doktor berbaki 2 tahun lagi.

Dah masuk tahun ke-4. Alhamdulillah..

Cuti 3 bulan yang berlalu terasa seakan-akan begitu pantas berlalu. Mungkin diri ini yang tidak pandai menguruskan masa atau tidak bersyukur dengan tempoh cuti yang boleh dikatakan agak lama. Cuti sudah tamat, ada perjuangan yang perlu diteruskan.

Sudah masuk tahun 4 USM-KLE, bermakna ini adalah fasa terakhir (Fasa III) sebelum tamat pengajian. Secara amnya, Fasa III adalah tahun-tahun klinikal (clinical years) yang perlu dijalani sebelum menduduki Peperiksaan Ikhtisas III (Professional Exam-III) pada hujung Tahun 5.

Pada tahun 4, ada 9 posting yang perlu ditempuh, iaitu:

Major:


  1. Medicine
  2. Surgery
  3. Obstetrics & Gynaecology
  4. Paediatrics


Minor:


  1. Ophthalmology
  2. Ear, Nose and Throat (ENT)
  3. Psychiatry
  4. Neurology & Neuroscience
  5. Orthopaedics

Doakan saja yang terbaik untuk saya dan rakan-rakan agar kami dapat menempuhi perjalanan ini dengan baik. Alhamdulillah, setakat ini, semuanya berjalan dengan lancar.

Masih permai seperti biasa
Ibu bapa dan keluarga yang ditinggalkan di Malaysia. Bulan Julai 2015, inshaAllah jumpa lagi.


Roommate saya, Safwan Khairuddin.

Masuk 4th year, akhirnya ada peluang untuk masuk ke Dewan Pembedahan (Operation Theater) sebagai seorang pelajar. [sebelum ini saya sudah 2 kali masuk OT sebagai pesakit]

Akhir kata, maaf andai tidak dapat selalu mengemas kini blog ini, namun saya akan cuba berkongsi tentang kisah-kisah di sepanjang Tahun 4 ini bersama anda.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan